RIJSWIJK - Tal van voetbalorganisaties volgen later dit jaar met argusogen de strafrechtelijke vervolging van Sparta-speler Bouaouzan voor zijn overtreding op Niels Kokmeijer. Het is voor het eerst in het Nederlandse betaalde voetbal dat justitie een speler strafrechtelijk vervolgt voor een zware overtreding in een wedstrijd.

Niet alle organisaties zijn even blij met het initiatief van het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

Al veroordeeld

Ko Andriessen, directeur van de spelersorganisatie ProProf noemt de stap van het Openbaar Ministerie in Rotterdam een 'brug te ver'."Ik wil absoluut de overtreding van Bouaouzan niet goed praten en vind het verschrikkelijk wat Kokmeijer is overkomen, maar ik denk dat de voetbalwereld hierop niet zit te wachten. De speler in kwestie heeft iedereen al over zich heen gekregen, is eigenlijk al door iedereen veroordeeld. Daar mag men ook wel bij stilstaan", zegt Andriessen.

Aangifte

"Dit kan verstrekkende gevolgen hebben", meent hij. Bijvoorbeeld verzekeringstechnisch. "Dadelijk is een geblesseerde speler verplicht aangifte te doen tegen de veroorzaker en moeten slidings straks misschien met de voeten op de grond uitgevoerd worden.

Calamiteitenfonds

Op dit soort dingen zit de voetbalwereld niet te wachten", aldus Andriessen, die onlangs bij het nog niet afgeronde CAO-overleg in het betaalde voetbal voorstelde een calamiteitenfonds op te richten voor uitzonderlijke gevallen als Kokmeijer.

Overweging

De speler van Go Ahead moest na de zware overtreding zijn loopbaan afsluiten en revalideert nog steeds. De spelersvakbond VVCS stelt dat het OM de afweging maakt te vervolgen.

"Een lastige kwestie, maar het OM zal rechtvaardigende redenen hebben om tot vervolging over te gaan", zegt Louis Everard van de vakbond. "We zullen deze zaak met meer dan gewone belangstelling gaan volgen. Een overtreding als deze moet zeker geen standaard worden, maar wat de gevolgen ervan zijn durf ik niet aan te geven."

Risicoaanvaarding

Volgens Everard moet het OM roekeloosheid of opzet aantonen. Daarnaast aanvaardt een speler wel een risico als hij het veld opstapt. "Dat stukje risicoaanvaarding heeft overigens wel grenzen. En die worden bepaald door roekeloosheid en opzet. Het wordt in elk geval een spraakmakende kwestie."

Danny Hoekman

De betaalde voetbalwereld is eerder wel geconfronteerd met de zaak van aanvaller Danny Hoekman tegen doelman Jan-Willem van Ede. De destijds voor FC Utrecht keepende Van Ede haalde in het seizoen 1986-1987 de aanvaller op grove wijze onderuit. De actie bleef onbestraft, maar de knie van de destijds voor Roda spelende Hoekman was zo zwaar geschadigd dat de aanvaller pas anderhalf jaar later weer aan spelen toekwam.

Hoekman koos voor een civielrechtelijke procedure om de kosten voor zijn herstel terug te krijgen. Pas na een slepende procedure kreeg Hoekman in 1999 gelijk en moest Van Ede schadevergoeding betalen.