ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft besloten Sparta-speler Rachid Bouaouzan te vervolgen wegens zware mishandeling voor de overtreding die hij maakte op Niels Kokmeijer van Go Ahead Eagles.

Kokmeijer liep door de wilde charge van de Spartaan op 17 december een open dubbele beenbreuk op en verbleef geruime tijd in het ziekenhuis. Hij heeft zijn voetballoopbaan moeten beëindigen.

Vervolgen

Kokmeijer, die maar moet afwachten of hij ooit nog normaal zal kunnen lopen, deed na het incident aangifte van zware mishandeling. Het onderzoek van de politie is nog niet volledig afgerond, maar op basis van de nu voorliggende resultaten heeft de officier van justitie besloten de speler van Sparta strafrechtelijk te vervolgen.

Niet normaal

Het OM in Rotterdam is van mening dat het voorval ver boven een "gewone" voetbalovertreding gaat. De zaak zal vermoedelijk in juni bij de rechtbank in Rotterdam dienen.

Lange weg

Kokmeijer reageerde ingetogen blij op het nieuws van het OM. "Ik heb niet voor niets aangifte gedaan. Ik ben van mening dat tegen dit soort buitensporige overtredingen actie moet worden ondernomen." De 27-jarige voetballer kwam begin februari uit het ziekenhuis en is aan een lange weg van revalideren begonnen.

"Ik heb acht weken in bed gelegen. Mijn lichaam moet nog kracht opdoen. Ik zie niet op tegen de rechtszaak. Voor mij is de affaire nog lang niet afgesloten."

Stuk beter

Kokmeijer onderging in het ziekenhuis vijf operaties, onder meer een huidtransplantatie. "Naar omstandigheden gaat het goed met me. Ik ben elke dag in een goed revalidatiecentrum. Ik was zo slap als een vaatdoek, maar inmiddels voel ik me een stuk beter."

Tegenvaller

Woensdag moest hij voor controle naar het ziekenhuis. "Mijn voet functioneert nog steeds niet goed en het is maar de vraag of die dat ooit nog zal doen, ook van botvorming is nog geen sprake. Dat was een tegenvaller. Maar de wond is goed dicht. Ik blij dat het OM de zaak strafrechtelijk aanpakt. Voor mij is het een logische stap."

Serieus

De strafrechtelijke vervolging van Rachid Bouaouzan toont aan dat het Openbaar Ministerie (OM) geweld op het voetbalveld serieus neemt. Dat zei oud-voetballer en advocaat Keje Molenaar donderdag. "Ik ben er wel blij mee, want dit betekent dat het voetbalveld geen vrijplaats meer is voor gewelddadig handelen."

Zeldzaam

Een overtreding zoals Bouaouzan van Sparta maakte zie je volgens Molenaar 'zelden'. Hij is dan ook niet bang voor een precedent. "Zulke zware overtredingen met zulke ernstige gevolgen zijn zeldzaam. Ik verwacht straks niet opeens een stroom aan aangiftes. En bovendien, het OM bepaalt uiteindelijk of iemand wordt vervolgd."

Bewust

De bewijslast zal lastig zijn, voorbedachte rade zal volgens Molenaar niet bewezen kunnen worden. "De officier van justitie ziet blijkbaar wel kansen om een veroordeling te krijgen. Dat verbaast me niet, gezien de ernst van de zaak. Hij zal moeten aantonen dat Bouaouzan opzettelijk of bewust roekeloos heeft gehandeld.

Schadevergoeding

Dat opzettelijke valt moeilijk aan te tonen, maar dat bewust roekeloze misschien niet. Als het al tot een veroordeling komt, zal het volgens mij blijven bij een voorwaardelijke straf. Het is wel belangrijk voor het civielrechtelijke gedeelte. Want met een veroordeling van de strafrechter sta je heel sterk in je eis voor een schadevergoeding."