SCHAFFHAUSEN - Eddy Lembo heeft woensdag de eerste etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Fransman bekroonde in Schaffhausen een lange solo met de ritzege. Achter hem won de Duitser Sven Teutenberg de sprint van het peloton. Dank zij zijn zege nam Lembo de leiderstrui over van de Zwitser Alex Zülle.

Een onbekend Frans duo kleurde woensdag de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland. Franck Pencole en Eddy Lembo reden lang vooraan, alleen Lembo profiteerde ten volle. De nog maar 21-jarige renner liet zijn landgenoot vijftien kilometer voor de streep achter tijdens een beklimming. Solo boekte hij vervolgens zijn tweede profzege.

Lembo fietst voor de kleine Franse ploeg Saint-Quentin. Donderdag bezorgt hij zijn sponsor in de derde rit extra publiciteit, aangezien hij dan in de leiderstrui vertrekt. Lembo boekte woensdag zo veel tijdwinst op de Zwitser Alex Zülle, dat hij hem van de eerste plaats verdrong.

Ronde van Catalonië

De Spanjaard Roberto Heras nam woensdag de leiding in de Ronde van Catalonië. Heras eindigde in de bergtijdrit over 10,8 kilometer als tweede, zes seconden achter de Spanjaard Aitor Garmendia. De Litouwer Raimondas Rumsas eindigde op de derde plaats.

Heras ontnam zijn Amerikaanse ploeggenoot van US Postal George Hincapie de leiderstrui. Heras lijkt in vorm te komen voor de Ronde van Frankrijk. Niet dat de klimmer daar voor zijn eigen kansen mag gaan; het is de bedoeling dat hij titelverdediger Lance Armstrong in de bergen bijstaat.

Stakingen

De organisatie wacht met spanning de vierde rit af. De Spaanse deelnemers, ver in de meerderheid, hebben aangekondigd donderdag de fiets te laten staan. De Spaanse vakbond voor wielrenners riep op tot een staking, nadat de regering de werklozenregeling had aangepast. In heel Spanje vinden daarom donderdag algemene stakingen plaats.