BREDA - Pierre van Hooijdonk keert terug op het oude nest en voetbalt vanaf volgend seizoen weer voor NAC Breda. De 35-jarige spits is woensdag een contract voor een jaar overeengekomen, dat ingaat op 1 juli.

Bekijk video: Modem/ Breedband

International Van Hooijdonk was vorig seizoen nog de gevierde man bij het Turkse Fenerbahce, maar dit jaar speelt hij een ondergeschikte rol. Het vereenvoudigde zijn beslissing om naar een nieuwe werkgever te zoeken. Bovendien loopt in juli zijn contract bij Fenerbahce af, waardoor hij transfervrij kan vertrekken.

Diverse buitenlandse clubs hadden belangstelling voor de kopsterke aanvaller, maar Van Hooijdonk koos voor zijn jeugdliefde NAC, waar hij van 1991 tot en met 1995 voetbalde en zijn vriend Ton Lokhoff nu de trainer is.

"Pierre had voor een veel beter salaris een andere club kunnen kiezen, maar geld heeft een ondergeschikte rol gespeeld bij zijn beslissing. Dat zegt iets over hem. Hij wil gewoon graag terug naar NAC terug", zei directeur Theo Mommers, die dinsdag in Istanbul de spraakmakende transfer afrondde.

Ambities

Van Hooijdonks ambities als international speelden ook een rol in zijn keuze. Hij wil graag mee naar het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland in 2006 en weet dat vaak spelen een vereiste is om in beeld te blijven van bondscoach Van Basten. Bij NAC is een basisplaats verzekerd. De keuzeheer van Oranje heeft Van Hooijdonk ook positief geadviseerd over een terugkeer naar Breda, wist directeur Mommers.

RBC

Van Hooijdonk is bezig aan zijn achttiende seizoen betaald voetbal. Hij begon zijn carrière bij RBC Roosendaal in 1989. Na zijn succesvolle jaren bij NAC, waar hij in 115 wedstrijden 81 doelpunten maakte, begon hij aan omzwervingen door Europa. Van Hooijdonk speelde achtereenvolgens voor Celtic, Nottingham Forest, Vitesse, Benfica, Feyenoord en ten slotte Fenerbahce. Met Feyenoord won 'Pi Air' in 2002 de UEFA beker.

Blessure

Toen de spits in november geblesseerd raakte aan zijn achillespees en Fenerbahce in de winterstop de Fransman Anelka contracteerde, kwam de positie van de Nederlander bij de club uit Istanbul onder druk te staan. "Het is niet zo dat wij wekenlang hebben onderhandeld. Pierre heeft eerst voor zichzelf beslist dat hij naar Nederland terugwilde, daarna pas kwam NAC serieus in breeld", lichtte Mommers toe.

De Brabander wordt maandag officieel gepresenteerd. Hij wilde donderdag geen toelichting geven op zijn opmerkelijke transfer: "Bij de presentatie ben ik beschikbaar voor de pers", aldus Van Hooijdonk.