MONACO - Volwassen en vastberaden bereikte PSV woensdagavond tijdens de dit seizoen overtuigend ingeslagen zoektocht naar nieuwe grenzen opnieuw een mijlpaal in de clubgeschiedenis. Dankzij een verdiende uitzege bij AS Monaco (0-2) staat de koploper van de eredivisie in april voor het eerst in de kwartfinales van de afgelopen jaren in Eindhoven zo vervloekte Champions League.


Vreugde bij de spelers van PSV na de overwinning op AS Monaco

Na het laatste fluitsignaal van de Engelse arbiter Bennett beseften de dolgelukkige spelers, technische staf en supporters van PSV dat de club vrijdag 18 maart aan een van de zeven overgebleven topteams in de Champions League wordt gekoppeld.

Prestatie

De uitstekende prestatie is niet alleen sportief van belang. Voorzitter Westerhof van de Eindhovense club zal vanaf het ereterras van het stadion ongetwijfeld ook even aan de financiële voordelen van het bereiken van de kwartfinale hebben gedacht. PSV leed de afgelopen twee boekjaren een verlies van 10 miljoen euro op de begroting.

Dankzij de tot voor kort ongekende successen in de Champions League stevent de club het huidige seizoen op een voorzichtig winstje af. PSV verdiende tijdens de acht speelronden van de Champions League al meer dan 8 miljoen euro. Bij dit bedrag zijn de televisiegelden van het toernooi nog niet eens opgeteld. Die worden na de finale eind mei in Istanbul pas verdeeld.

Kezman

Onder de gelukkige supporters van het al vroegtijdig leeggestroomde stadion bevond zich ook Mateja Kezman. De spits, dinsdagavond nog acteur van Chelsea tijdens de galavoorstelling met Barcelona op Stamford Bridge, was op zijn vrije dag naar Monaco afgereisd. De spits wilde met eigen ogen aanschouwen welke metamorfose PSV sinds zijn vertrek heeft ondergaan.

Vanaf de eretribune van het potsierlijke stadionnetje in het belastingparadijs Monte Carlo zag Kezman tevreden toe hoe de Eindhovense club in tegenstelling tot de acht voorgaande edities van de Champions League een evenwichtige indruk maakte.

Het huidige PSV raakt ook op vreemde bodem niet zo vlug meer onder de indruk van een tegenstander van naam en faam. Zeker niet wanneer de opponent geen schim is van de formatie die vorig seizoen nog pas in de eindstrijd van de Champions League door de latere winnaar Porto werd gestopt.

Want net als twee weken geleden in Eindhoven kon AS Monaco niet duidelijk maken waarom het tijdens de eerste groepsfase van het lucratieve toernooi een groep met Liverpool, Olympiakos Piraeus en Deportivo la Coru"na winnend had afgesloten. De nummer vier van de Franse competitie kon PSV nauwelijks verontrusten.

Benauwd

Gesteund door de twee weken geleden in Eindhoven genomen voorsprong (1-0) beleefde de favoriet van de landstitel in Nederland eigenlijk maar één benauwd moment. Al in de tiende minuut zette middenvelder Plasil handig Kallon voor doelman Gomes. De Braziliaan reageerde bekwaam en voorkwam dat Monaco snel op voorsprong kwam.

De belangrijke openingstreffer van PSV deed denken aan de manier waarop de Eindhovense club ook tijdens de eerste ontmoeting met AS Monaco op voorsprong kwam. Opnieuw Van Bommel trapte vanaf de rechterkant een hoekschop. Dit keer liet niet Alex maar Vennegoor of Hesselink doelman Roma met een harde kopbal kansloos: 0-1.

Niet baten

Met de wetenschap dat zijn ploeg nog minimaal drie keer moest scoren voor een plek in de kwartfinale, bracht verliezend trainer Deschamps na rust met de lange Adebayor een vierde aanvaller in zijn ploeg. Het mocht allemaal niet baten. Vier minuten na zijn invalbeurt maakte Beasley, twintig minuten voor het einde, op aangeven van Cocu de tweede Eindhovense treffer: 0-2.

Gefrustreerd over de nederlaag koelde verdediger Givet even later zijn woede op de benen van Farfán. Hij kreeg terecht de rode kaart. Veel van de Franse toeschouwers ontging de onbesuisde doodschop. Teleurgesteld als ze waren, hadden ze het Eindhovense feestje al vroegtijdig verlaten.