NIJMEGEN - De Nederlandse supportersclubs verzetten zich tegen de plannen van de KNVB voor een nieuwe competitie-opzet. Zij hebben aanwijzingen dat het kaartjesbeleid nog stringenter wordt dan nu al het geval is.

De supportersverenigingen, die verenigd zijn in de overkoepelende SOVS, hebben dit weekeinde op een bijzondere ledenvergadering de plannen van de voetbalbond afgewezen. De KNVB wil vanaf volgend seizoen het aantal competitiewedstrijden uitbreiden en play-offs invoeren.

Eind vorig jaar spraken de korpsbeheerders zich uit tegen de plannen, omdat er geen ruimte is voor meer politie-inzet. Nu zetten de supportersclub hun voet dwars. "Alles wijst erop dat de KNVB het kaartensysteem wil aanscherpen met nog meer vrijheidsbeperkende maatregelen voor supporters die naar het stadion komen om naar het voetbal te kijken", zegt een woordvoerder van de SOVS.

Relschoppers

"De KNVB wil natuurlijk de relschoppers zoveel mogelijk weren, maar daar mogen wat ons betreft de vertegenwoordigers van de officiële supportersclubs en hun leden niet de dupe van worden. Wij verzetten ons krachtig tegen een behandeling als tweederangsburgers."

Verzoek

De SOVS zal de komende tijd de betrokken partijen benaderen met het verzoek de KNVB-plannen te laten sneuvelen. Als eersten komen de burgemeesters aan de beurt, die 16 maart een overleg hebben.