LONDEN - Barcelona-trainer Frank Rijkaard toonde zich na afloop van de spectaculaire nederlaag bij Chelsea (4-2) een sportieve verliezer. De voormalige coach van Oranje en Sparta had de Italiaanse arbiter Collina de schuld kunnen geven van de uitschakeling in de Champions League, maar deed dat niet. "We hebben door individuele fouten verloren", stelde hij nuchter vast.

Uit televisiebeelden kwam duidelijk naar voren dat bij de beslissende treffer van Terry diens ploeggenoot Carvalho een overtreding beging op doelman Valdes. De verdediger van Chelsea hield in het doelgebied de Spaanse keeper listig vast, waardoor de goalie niet meer adequaat kon reageren op de kapitale kopbal van de Engelse aanvoerder (4-2).

"Ja, dat heb ik ook allemaal gehoord van mijn spelers", zei Rijkaard. "Zelf heb ik het nog niet gezien. Maar ik kijk liever naar alles wat er bij ons vooraf fout ging. We dekten niet goed door. Daardoor moesten we een hoekschop weggeven waaruit het doelpunt viel. Doodzonde, want met 3-2 hadden we in de kwartfinales gestaan."

Tumultueus

Rijkaard: "Het was een tumultueuze avond. Na die snelle 3-0 voor Chelsea, dankzij onze eigen fouten, werd het toch nog een heel spannende en open wedstrijd. Eto'o had na de rust 3-3 moeten maken na het schot van Iniesta op de paal. Het mocht helaas niet zo zijn. Maar hier leren we weer van."

Na afloop van de geweldige wedstrijd ontstond rond Rijkaard en sterspeler Ronaldinho nog enige commotie. Volgens Barça-speler Van Bronckhorst, die na een zwakke eerste helft werd gewisseld, werden enkele spelers van de Spaanse ploeg door Engelse stewards voor 'aap' uitgemaakt.

"Ach, enkele mensen van Chelsea deden een beetje agressief naar ons toe", sprak Rijkaard laconiek. "Dan kun je op een reactie wachten. Er was enig tumult, maar volgens mij zijn er geen klappen gevallen. Het viel allemaal wel mee."