LONDEN - Was het pure onderschatting of zware stress? Het zelfverzekerde Barcelona was dinsdagavond in de gedenkwaardige return voor de Champions League bij Chelsea zichzelf niet. Al na twintig minuten keek de ploeg van trainer Frank Rijkaard tegen een ogenschijnlijk onoverbrugbare achterstand aan van 3-0.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Met twee treffers reanimeerde Ronaldinho zijn ploeg nog in de eerste helft. In de Engelse thriller ging Barcelona, dat twee weken geleden met 2-1 won in Nou Camp, daarna toch nog onderuit. Met een rake kopbal leidde aanvoerder Terry zijn ploeg uiteindelijk naar de kwartfinales: 4-2.

Mourinho

Op één van de vele brandende vragen op Stamford Bridge kwam al vlak voor het begin van de wedstrijd een antwoord. Zouden Mourinho en Rijkaard, de twee hoofdrolspelers in de Koude Oorlog, elkaar de hand schudden? Mourinho, die vooral twee weken geleden in Barcelona een aantal vervelende dingen had geroepen over Rijkaard, wachtte zijn Nederlandse collega aan het eind van de spelerstunnel op, nadat beide ploegen al het veld op waren gekomen. De eigenzinnige Portugees pakte de hand van Rijkaard, hield lang vast en liet pas los toen beide trainers elkaar vrijwel waren gepasseerd. De voormalige Ajacied keek zijn opponent bij dit aandoenlijke tafereel amper aan.

Collina

Het duel stond vanaf het beginsignaal van de Italiaanse arbiter Collina, door de bemoeizuchtige Mourinho zelf aangedragen als de beste arbiter voor deze topper, onder hoogspanning. Barcelona, met Van Bronkchorst in het basisteam, opende niet slecht, maar raakte na zeven minuten de regie volledig kwijt. Gudjohnsen leidde de Engelse stormloop in met een trefzeker schot uit een puntgave voorzet van Kezman, de vervanger van de geschorste Drogba: 1-0.

Kwetsbaar

Barcelona oogde daarna defensief zeer kwetsbaar, vooral op de linkerflank van Van Bronckhorst. Lampard miste eerst nog een kans op 2-0 voordat hijzelf alsnog scoorde, nadat doelman Valdes een van richting veranderd schot van Cole niet goed kon verwerken, 2-0. Twee minuten later bekroonde Duff een prachtige aanval van het ontketende Chelsea (3-0). De wedstrijd leek gespeeld.

Het zwaar aangeslagen Barcelona toonde echter veerkracht. Eto'o en Ronaldinho zorgden voor de eerste aanvallende acties en dankzij een onnodige handsbal van Ferreira, goed gezien door Collina, mocht de Spaanse ploeg in de 27e minuut een strafschop nemen. Doelman Cech kon het niet al scherpe schot van Ronaldinho net niet keren, 3-1. De keeper van Chelsea was tien minuten later volstrekt kansloos op een weergaloos puntertje van de Braziliaan, 3-2.

Hoogste versnelling

Het krankzinnige duel ging tot aan de pauze door in de hoogste versnelling. Eto'o schoot net over de lat, na een prachtige pass van Ronaldinho, en Cole knalde op de paal, waarna Duff de rebound niet achter Valdes kon tikken. Met een positief gevoel ging Barcelona de rust in. Opvallend was de vroege shirtjesruil tussen Ronaldinho en de ongelukkige Ferreira.

Hoekschop

Met Sylvinho voor Van Bronckhorst begon Barcelona aan de tweede helft, die vrijwel even hectisch verliep als het eerste bedrijf. Zowel Chelsea als Barcelona kreeg goede kansen op de cruciale treffer. Iniesta schoot een kwartier voor tijd namens Barça op de paal waarna Terry uit een hoekschop wel tot scoren kwam: 4-2. Daardoor lachte Mourinho op het uitgelaten Stamford Bridge toch als laatste. Collega Rijkaard daarentegen dook ontgoocheld de catacomben in.