LONDEN - José Mourinho maakt snel vijanden in het internationale topvoetbal. De eigenzinnige coach van Chelsea botste eerder al met zijn 'vrienden' van de Engelse en Spaanse media en kwam verbaal ook met collega Frank Rijkaard in aanraking. Een dag voor de beladen return in de Champions League tegen Barcelona, dinsdagavond in Londen onder leiding van arbiter Collina, uitte ook de UEFA pittige kritiek op de parmantige Portugees.

Mourinho liet zich twee weken geleden na de rumoerige eerste wedstrijd in Nou Camp (2-1) ontvallen dat slechts één arbiter de return goed zou aankunnen, de doorgewinterde Italiaan Collina. Volgens de UEFA sprak de coach van Chelsea daarmee voor zijn beurt en was zijn opmerking misplaatst. "Hij moet zich niet met de aanstelling van de scheidsrechters bemoeien", sprak UEFA-perschef Gaillard ontstemd.

Mourinho bracht de UEFA met zijn uitspraak over Collina in een lastig parket. "We hadden Collina al lang voor de opmerking van Mourinho voor deze wedstrijd aangesteld", aldus Gaillard. "Maar nu lijkt het net alsof we voor de druk van Mourinho zijn gezwicht."

"Als we Collina niet hadden aangewezen, zouden we ons hebben laten beïnvloeden door Mourinho. Als hij zijn mond had gehouden, was er niets aan de hand geweest. Mourinho heeft zich zeer onsportief gedragen. De UEFA voelt zich hier heel onprettig bij."