ROTTERDAM - Sparta heeft de KNVB maandag de rekening gepresenteerd voor het laten doorgaan van de uitwedstrijd vrijdagavond tegen Cambuur Leeuwarden. De Rotterdamse club, die in ijzige omstandigheden het duel op het kunstgrasveld met 1-0 won, wil de kosten van de noodgedwongen hotelovernachting in Friesland verhalen op de voetbalbond. De KNVB heeft de schadeclaim inmiddels voor kennisgeving aangenomen.

"Het gaat niet om het geld, maar om het principe", zei algemeen directeur Peter Bonthuis, die de unieke claim inschatte op ongeveer 1500 euro. Bonthuis stuurde maandag een lijvige fax en e-mail naar de KNVB waarin hij zijn grote ongenoegen uitte over de gang van zaken.

Onacceptabel

"De handelwijze van de KNVB was onverantwoord en onacceptabel", lichtte hij toe. "Een tijdige algehele afgelasting had ons vrijdag veel ellende bespaard. Wij vragen aan de KNVB om bij de eerstvolgende keer in barre omstandigheden zorgvuldiger met de belangen van de spelers en de supporters om te gaan."

Televisie-uitzending

Bonthuis: "Ik begrijp niet waarom alleen onze wedstrijd zonodig moest doorgaan. Er reden vrijdag amper treinen, het had in maart nog nooit zo hard gevroren en er deden zich op de snelweg ernstige ongevallen voor. Iedereen werd aangeraden om binnen te blijven. Toch moesten wij naar Friesland. Ik zou bijna denken dat de televisie-uitzending op SBS6 een rol heeft gespeeld. SBS6 ontkent dit, maar er moet iets zijn waarom wij moesten voetballen. Maar ik hoop het nooit meer mee te maken."

Bezwaren

Bonthuis was een van de ongeveer tweehonderd Spartanen (spelers, begeleiders en aanhangers) die vrijdag per auto of bus de barre tocht naar Leeuwarden en weer terug maakten. "We hebben op de dag diverse keren onze bezwaren kenbaar gemaakt, zowel bij de KNVB als bij onze eigen belangenvereniging CED. "

Sneeuwballen

"Voor de wedstrijd heb ik mijn bezorgdheid ook nog tegenover de scheidsrechter uitgesproken. Toch moesten we voetballen. Onze fans zijn verscheidene keren bekogeld met sneeuw- en ijsballen en ook onze doelman moest het ontgelden. De arbiter moest daardoor zelfs het duel tijdelijk staken. Het niveau van de wedstrijd was ook veel lager dan normaal."

De terugreis naar Rotterdam duurde voor Bonthuis en zijn gevolg tot diep in de nacht. "We reden op sommige stukken amper twintig kilometer per uur, achter de sneeuwschuivers aan. Het was gewoon niet te doen. Dit mag de KNVB ons nooit meer aandoen. Achteraf was het een juiste beslissing om de ploeg en de begeleiding in een hotel onder te brengen. Het lijkt me niet meer dan logisch dat de KNVB voor deze kosten en voor de extra huurdag van de bus opdraait. Opdat het nooit meer voorkomt."

Reactie KNVB

De KNVB heeft de schadeclaim van Sparta voor kennisgeving aangenomen. De voetbalbond weigert het bedrag van ongeveer 1500 euro te vergoeden.

"Het al dan niet doorgaan van een wedstrijd wordt bepaald door de bespeelbaarheid van het veld", legde een KNVB-woordvoerder uit. "Als er geen gevaar is voor de spelers en begeleiders moet de arbiter gewoon aan het duel beginnen. Het feit dat supporters er heel lang over hebben gedaan om heen-en-weer te reizen, is heel vervelend, maar vormt geen criterium in onze reglementen. Een hotelovernachting voor een ploeg evenmin. Daarom zullen we de Sparta-rekening zeker niet betalen."

Begrip

De KNVB-woordvoerder kon nog wel een beetje begrip opbrengen voor de verontwaardiging bij Sparta. "Maar ik vind het niet netjes dat ze eerst de media inlichten en dan pas ons op de hoogte stellen. Daarom geven we nu ook antwoord via de media. Hier laten we het bij."