CARSON - De Kroatische tennisser Ivan Ljubicic heeft zo'n beetje in zijn eentje de Verenigde Staten verslagen in de eerste ronde van de Daviscup.

Hij won in het Amerikaanse Carson eerst het enkelspel tegen Andre Agassi, was vervolgens met partner Mario Ancic te sterk voor de broers Bob en Mike Bryan in het dubbelspel en bezorgde zondag zijn land zondag een daverende overwinning door in een bloedstollende vijfsetter Andy Roddick te verslaan. Dat Bob Bryan in het laatste enkelspel won van Roko Karanusic en de eindstand op 2-3 bracht, deed er niet meer toe.

Met Spanje zijn de VS de tweede grote tennisnatie die dit weekeinde de eerste ronde in de wereldgroep van de Daviscup niet overleefden. Het was voor het eerst in 105 jaar Daviscup dat de Verenigde Staten op eigen bodem in de eerste ronde verloor. Kroatië treft in de kwartfinale Roemenië.

Ljubicic

Ljubicic maakt tot dusver een sterk jaar door. Hij bereikte al drie keer de finale van een ATP-toernooi, die hij overigens alledrie verloor. In de Daviscupontmoeting met de VS was de Kroatische krachtpatser ongenaakbaar. Met als hoogtepunt zijn zege op Roddick, de nummer drie van de wereld. "Ik heb bewezen dat ik een goede speler ben. Ik ben zelfs een van de besten en dat geeft een geweldig gevoel. Er zijn er niet veel meer die mij kunnen verslaan."

Roddick

Roddick begon de slopende partij, die vier uur zou duren, nog met winst in de eerste set (6-4), maar zag de secuur tennissende Ljubicic in de tweede langszij komen (3-6). De derde set mondde uit in een tiebreak, die Roddick voor het grijpen had. De Amerikaan verspeelde drie setpunten en gaf uiteidelijk de tiebreak met 13-11 uit handen. De vierde set won Roddick wel in de tiebreak, maar Ljubicic was in het vijfde bedrijf heer en meester (6-2).