DAEJEON/ROME - Duistere machten hebben gefunctioneerd rond de wedstrijd Zuid-Korea - Italië en zijn verantwoordelijk voor het eindresultaat. Dat is althans de heersende opinie in Italië.

Zuid-Korea won met 2-1 en speelt de kwartfinale tegen Spanje. "Korea is een machtig land. Het is duidelijk dat hier iets is gebeurd. De arbitrage was een aanfluiting", verklaarde dinsdag Raffaele Ranucci, hoofd van de Italiaanse delegatie bij het WK, voor de Italiaanse tv-zender RAI.

Lachfilm

"De scheidsrechter is een schande. Het leek wel een lachfilm." Ranucci vertelde verder dat hij scheidsrechter Byron Moreno uit Ecuador had meegedeeld dat alle Italianen boos en teleurgesteld waren en "dat het oneerlijk was dat een land als Italië op dergelijke wijze kon worden beledigd."

De Italiaanse president Ciampi reageerde vanuit Rome op de nederlaag. "Italië had verdiend te winnen."

Thuis in Italië gaven ook veel fans de arbiter de schuld. In Rome gingen teleurgestelde supporters de straat op. Zij scandeerden leuzen als "dood aan de scheidsrechter."

Een kleine groep Italianen viel bij het centraal station in de hoofdstad een groepje feestende Koreanen aan. Ze bekogelden de Aziaten met flessen en scholden ze uit voor dieven. "Jullie hebben de wedstrijd gestolen!" De politie greep in en herstelde de rust.

/SPORTZuid-Korea naar kwartfinale