BRATISLAVA - Titelhouder Spanje was de verwachte opponent, maar het werd Slowakije. In de kwartfinales van de Daviscup treedt Nederland half juli aan in een uitwedstrijd tegen de Slowaken, die zaterdag op de tweede dag al met Spanje afrekenden. In Bratislava werd het keihard 3-0.

Het dubbelduo Beck/Mertinak haalde zaterdag de overwinning binnen via een overwinning op de Spanjaarden Costa en Nadal. De setstanden waren 7-6 (7-3) 6-4 7-6 (10-8).

Triomf

Amper drie maanden na hun fraaie triomf in de Daviscup, toen de Spaanse tennissers in de finale de Verenigde Staten versloegen, staan de Zuid-Europeanen weer met beide benen op de grond. Op de snelle hardcourtbaan in Bratislava hadden de pupillen van bondscoach Jordi Arrese geen schijn van kans tegen de Slowaakse hardhitters.

"Deze ondergrond is lastig voor ons", besefte Arrese. "Maar de Slowaken waren gewoon beter. Natuurlijk is het teleurstellend om in de eerste ronde te verliezen, zeker als je titelverdediger bent. Maar dat is sport." Spanje had nog een goed excuus voor de vroege uitschakeling, want het team moest 't zonder Carlos Moya, Tommy Robredo en Juan Carlos Ferrero stellen.

Zweden

Frankrijk bereikte de kwartfinales zondag door met 3-2 te winnen van Zweden. Paul-Henri Mathieu haalde voor zijn land het derde punt binnen door Thomas Johansson te verslaan. In de kwartfinales speelt Frankrijk uit tegen Rusland. Dat land won van Chili. Marat Safin versloeg Fernando Gonzalez in een marathonpartij met 7-6 7-6 1-6 6-7 6-4 en haalde zo het beslissende Russische punt binnen.

De Roemeense tennissers staan in de volgende ronde tegenover een nog onbekende opponent. De tegenstander moet komen uit de confrontatie tussen de Verenigde Staten en Kroatië. Na de tweede dag leidden de Kroaten met 2-1. Mario Ancic en Ivan Ljubicic versloegen in het dubbelspel de Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan: 3-6 7-6 6-4 6-4.

Roemenië

Victor Hanescu bezorgde Roemenië in Boekarest tegen Wit-Rusland het beslissende punt: 3-2. Hij versloeg Vladimir Voltsjkov in drie sets: 7-6 6-4 7-6. De wedstrijd tussen Australië en Oostenrijk eindigde in 5-0. Todd Woodbridge en Chris Guccione wonnen van respectievelijk Marco Mirnegg (6-3 4-6 7-5) en Alesander Peya (6-3 6-4) ook de laatste singles. De Australiërs ontvangen tussen 15 en 17 juli Argentinië, dat geen enkele moeite had met Tsjechië: 5-0.