FRIBOURG - Het Mirakel van Fribourg. Zo heet het laatste gouden hoofdstuk uit de Daviscuphistorie van Oranje. Een productie door Sjeng Schalken, niet Nederlands beste tennisser ooit, wel een van de bijzonderste uit het moderne tijdperk. Met een onmogelijke zege bracht hij Nederland in de kwartfinale, 15-17 juli uit tegen Slowakije.

De 28-jarige Limburger stond verloren tegen Stanislas Wawrinka in de vierde partij van de eerste ronde Daviscup tegen Zwitserland, dat op het punt stond de stand in evenwicht te trekken. Daarna zou de zeer vermoeide en fysiek aangeslagen Peter Wessels de slotpartij moeten spelen in de heksenketel van Fribourgs Forum.

Het zag er beroerd uit voor het Nederlandse tennisteam, dat in de eerste enkelspelen op 2-0 was gekomen, maar in de dubbelspel de Helveten had laten terugkomen.

Dodelijk

Schalken kwam na 1-6 6-2 6-4 2-6 in de vijfde set met 1-4 achter tegen de 19-jarige Wawrinka. Een dubbele breek tegen in de laatste set, dat is bijna altijd dodelijk. Schalken brak wel nog een keer terug en serveerde naar 3-4 maar toen hij op die stand drie breekpunten liet liggen, leek de nederlaag een feit.

Op 4-5 mocht Wawrinka uitserveren. De Nederlandse bank en de fans waren wel tegen hem, maar de jonge Zwitser had de meerderheid in de zaal op zijn hand.

Gebogen hoofd

Met een ace bereikte de tiener zijn eerste matchpoint. Als de bal niet in het spel was, zwalkte Schalken met gebogen hoofd over de achterlijn. De routinier camoufleerde zijn gesteldheid. Hij weigerde zich gewonnen te geven. "Nooit", zei hij, "Ik ben voor elke wedstrijd - groot of klein - altijd even nerveus. Ik ga er helemaal voor. Altijd."

Postzegel

Zo ook in de vijfde set. Vier matchpoints had Wawrinka. Schalken werkte ze allemaal weg. Een keer met een backhand slice langs de lijn. "Ik had toen een plekje zo klein als een postzegel om de bal op de plaatsen. Daar had het gedaan kunnen zijn." Schalken benutte zijn derde breekpunt naar 5-5. Op 6-6 brak Wawrinka Schalken opnieuw en mocht weer uitserveren.

Middelvinger

Ditmaal kreeg hij geen matchpoints meer, wel een beslissing van de umpire dat een smash van Schalken op de lijn was die door de lijnrechter uit was gezien. De Nederlandse kopman brak weer naar 7-7 en liep uit naar 8-7 om vervolgens op de service van Wawrinka met 9-7 te winnen. De jongen was dolgedraaid. Door zijn tegenstander, door de spanning en de omstandigheden. Hij stak een keer zijn middelvinger omhoog naar de Oranjefans.

Rust

Schalken vloog in de armen van fysio Jurgen Roordink die hem speelklaar had gekregen. "Jurgen heeft voor mij nachtdienst gedraaid. Ongelooflijk. Wat hier gebeurd is, heb ik zelden meegemaakt. Ik heb de partij nog kunnen winnen, omdat ik rust begon te voelen, ondanks de achterstand. Als ik rust heb, zie ik de bal groter. Als dat niet zo is, wordt dat gele ding zo klein als een golfballetje."

Mirakel

Sjeng Schalken verzorgde het Mirakel van Fribourg. Nederland had in 1993 het Wonder van Barcelona, toen in de vijfde partij van Spanje werd gewonnen, en in 1997 de Ontsnapping van Boekarest, toen een achterstand van 0-2 werd omgebogen in winst met 3-2.

Bizar

In Fribourg won Oranje met 3-2. Peter Wessels gaf na een gewonnen set tegen Marco Chiudinelli (6-4) de slotpartij op met een hamstringblessure. Captain Bogtstra was ronduit tevreden. Zijn debutant Wessels had het uitstekend gedaan en de onbeschikbaarheid van de geblesseerde Raemon Sluiter was opgevangen. "Het waren vier bizarre partijen. Maar dat is Daviscup. Het mooiste dat er bestaat."