ARNHEM - Vitesse heeft door een 2-0 zege op Willem II de vijfde plaats in de eredivisie steviger in handen genomen. Knopper opende in de eerste helft de score. Kort voor tijd besliste invaller Gluscevic de wedstrijd na een snel genomen vrije trap. De Arnhemmers komen door de overwinning op veertig punten en mogen nu serieus gaan denken aan het halen van Europees voetbal.

Voor tegenstander Willem II is de situatie compleet anders. De Tilburgers beleefden een week van uitersten. Aan de ene kant mag ook de ploeg van trainer Maaskant dromen over Europa. Woensdag bereikte Willem II namelijk de halve finales van het bekertoernooi door FC Den Bosch met 3-0 te verslaan.

Nacompetitie

Aan de andere kant moet Willem II oppassen dat het niet in de nacompetitie belandt. Waar RBC Roosendaal en De Graafschap de laatste weken de nodige punten bijeen halen, blijft Willem II in gebreke. Van de laatste tien competitiewedstrijden werden er negen verloren. De Tilburgers hebben nu nog maar acht punten meer dan RBC, dat voorlaatste staat.

Excuses

Maaskant had zaterdag wel de nodige excuses voor de nederlaag. De coach van Willem II miste maar liefst zeven spelers, waarvan er normaal gesproken vijf in de basiself starten. Caluwé en Van Mosselveld waren geschorst en Agustien, Kreek, De Kruijk, Mathijssen en Wau geblesseerd. Reuser keerde daarentegen na een lange blessureperiode terug, maar bleek nog niet fit genoeg om vanaf het begin te starten.

Tot halverwege de eerste helft kon Willem II Vitesse nog prima bijbenen, maar daarna werden de Arnhemmers beter. Nadat Knopper in de 25e minuut eerst nog een grote kans had gemist, schoot hij even daarna wel raak. Na goed doorzetten van Michael Jansen aan de linkerkant, hoefde de middenvelder de bal alleen nog maar binnen te tikken: 1-0.

Na rust

Na rust werd Willem II sterker. Doelman Wapenaar van Vitesse redde een aantal keren knap. In de tegenaanval besliste Vitesse de wedstrijd. Rechtsback Van der Struijk kreeg eerst rood na het neerhalen van de doorgebroken Hersi. Terwijl Willem II nog de muur aan het neerzetten was, nam Gluscevic snel de vrije trap: 2-0.

RKC - FC Utrecht in evenwicht

RKC Waalwijk heeft zaterdagavond tegen FC Utrecht genoegen moeten nemen met een punt (2-2). De Waalwijkers dicteerden, maar FC Utrecht bleek trefzeker in de counter. "Ik vond dat RKC de meeste aanspraken mocht maken op de overwinning", vond RKC-trainer Koeman. "Ons veldspel was beter, al besef ik ook dat als Cornelisse 1-3 maakt het voor ons is afgelopen."

De doorgebroken rechtsback van FC Utrecht Cornelisse had de wedstrijd halverwege de tweede helft kunnen beslissen, maar hij stuitte op de goed uitgekomen Sinouh. Even later kopte Vermaelen de gelijkmaker achter doelman Terol uit een vrij trap van Fuchs. RKC had zelfs de verdiende overwinning nog kunnen binnenhalen, maar de vrije trap van Hoogendorp kon nog juist naast worden getikt door Terol.

Sterk begin

RKC was de eerste helft sterk begonnen. Hoogendorp had al net naast geschoten op aangeven van Oost, voordat hij een strafschop in tweede instantie achter Terol kon koppen. De bal ging op de stip omdat Di Tommaso net binnen het strafschopgebied Vasconcelos had vastgehouden.

Gelijk

Voor het in die fase overheersende RKC leek de tweede treffer een kwestie van tijd. Een foutieve pass van invaller Klompe bracht Mols echter plotseling alleen voor doelman Sinouh, die kansloos was tegen de schuiver van de Utrechtse spits (1-1).

Even voor rust keek RKC zelfs onverdiend tegen een achterstand van 1-2 aan. De naar binnen draaiende Douglas kromde met zijn linkerbeen de bal perfect naar de verste hoek.

Ook na rust dicteerde RKC, maar opnieuw kreeg FC Utrecht de beste kansen. Trainer Booij toonde zich gelukkig met de eerste treffer van Mols. "Dat geeft me een positief gevoel, de blessure van Schut echter minder."