INZELL - Schaatser Bob de Jong heeft zaterdagavond op de wereldkampioenschappen afstanden in Inzell een gouden medaille toegevoegd aan de zilveren die hij al had. Het maakte hem meteen de succesvolste Nederlander van het evenement. De Jong won de 10.000 meter, in lichte sneeuw, met de beste tijd ooit op een buitenbaan, 13.25,64.

De diesel uit Leimuiden bouwde zijn race perfect op, waar directe tegenstander Gianni Romme al halverwege moest afhaken voor een plek op het podium. In de rit ervoor had Carl Verheijen al beter gereden dan Chad Hedrick, waarmee de eerste zege voor Oranje zeker was. Hedrick, eerder voor De Jong en Verheijen winnaar van de vijf kilometer, was de enige buitenlander die zich tussen de Nederlanders schaarde.

10.000 meter

De zege op de 10.000 meter van de WK afstanden, gehouden sinds 1996, ging altijd naar een Nederlander. Romme won vier keer, De Jong drie maal, Verheijen was twee keer de sterkste. De TVM'er was in Inzell bovendien de titelverdediger. Dit seizoen presteerde hij gedegen, maar had hij niet de "supervorm" om een grote prijs te winnen. Naderhand zei hij het te hebben betreurd niet een rechtstreeks duel met De Jong te hebben kunnen uitvechten.

Turijn

De Jong, 28 jaar, was ook in 1999 en 2003 de sterkste. Daarnaast won hij al drie keer zilver op de 10 kilometer. Hij lijkt op schema te liggen voor de Winterspelen van Turijn, al ontbrak in Inzell zijn grootste uitdager. De Noor Oystein Grodum was geveld door griep. "Niet ziek worden hoort ook bij een wedstrijd", zei De Jong. Maar liever had hij Grodum er bij gehad. "Hij hoort hier thuis. Ik had graag tegen hem gereden."

Ingrid Pauls

Toch had De Jong twee weken eerder bij de wereldbekerfinales in Thialf al laten zien tegen de dit seizoen doorgebroken pupil van Peter Mueller te kunnen opbieden. De schaatser uit Ingrid Pauls Team Telfort won daar de 5000 en reed wonderbaarlijk genoeg op de 10.000 meter exact dezelfde tijd als Grodum. Het gaf hem weer het gevoel de wereld aan te kunnen.

Zaterdag viel hij onmiddellijk na zijn race in de armen van Ingrid Paul, de coach met wie hij na een teleurstellende rit bij de WK allround in Moskou nog openlijk in conflict kwam. "We gaan zeker nog een jaar met elkaar door", zei de stayer, om alle speculaties weg te nemen. "Ik heb het volste vertrouwen in mijn trainster. Haar programma's zijn uitstekend. Ik ben blij dat zich dat nu ook met dit succes heeft uitbetaald."

Tijd verbeteren

Dat hij een wereldrecord open lucht reed, deed hem weinig. "Het ging maar om één ding: De tijd van Carl verbeteren. Daar heb ik heel bewust op gereden. Zijn rondetijden zaten in mijn hoofd. Ik ben niet in paniek geraakt toen ik halverwege iets achter lag. Het was zaak bij te blijven en voldoende over te houden om in de slotronde nog wat goed te maken. Inderdaad werd het nog even penibel, maar toen had ik die versnelling in huis."