FRIBOURG - Met Dennis van Scheppingen als invaller voor de geblesseerde Raemon Sluiter is het Nederlands Daviscupteam zaterdag in Fribourg onderuit gegaan in het dubbelspel. Zwitserland verkleinde de achterstand op Oranje tot 1-2, zodat nog niet is beslist wie komende zomer in de kwartfinale tegen Slowakije (beslissend voor tegen bekerhouder Spanje) speelt.

De tennissers Yves Allegro en Georg Bastl hield de hoop levend voor Zwitserland dat de rustende wereldranglijstaanvoerder Roger Federer node miste. Zij versloegen in een 4 uur 29 minuten durende thriller gelegenheidsdubbel Peter Wessels/Dennis van Scheppingen. 5-7 4-6 7-6 (5) 7-5 9-7. "We hebben een tikkie gekregen", vond captain Tjerk Bogtstra, "maar we zullen deze teleurstelling overwinnen. We moeten er geen drama van maken."

Voorsprong

Vrijdag had Nederland een voorsprong genomen in de enkelspelen door zeges van Sjeng Schalken en Peter Wessels. De vierde man van het Nederlands team moest aantreden omdat de irritatie in de linkerknie van Sluiter nog niet was genezen. Schalken was geen optie na zijn vijfsetter tegen Chiudinelli in de openingspartij.

Met het gelegenheidsdubbel leek Nederland op een beslissende voorsprong van 3-0 te komen. Wessels en Van Scheppingen wonnen de beide eerste sets: 7-5 en 6-4. Zij hadden de overhand, mede doordat de Zwitserse dubbelspecialist Allegro dramatisch slecht speelde. Hij serveerde reeksen dubbele fouten. Hij en de zaal vol Zwitsers waren de wanhoop nabij toen Oranje in de derde set met 5-4 voorkwam.

Van Scheppingen

Van Scheppingen kon de partij uitserveren, maar was daartoe niet bij machte. De 29-jarige speler, die debuteerde in een Daviscuppartij die ertoe deed, zei dat hij veel te weinig eerste opslagen in het vak kreeg. "We hebben wel gevochten als beesten, maar het was niet onze dag." Elke servicebeurt had hij moeite de game binnen te halen, ook hij serveerde nogal eens dubbel fout.

De Zwitsers kwamen in de derde set weer gelijk en wonnen de set in de tiebreak. Daarna groeiden zij in de wedstrijd. Allegro ging beter serveren. Toch kreeg Oranje in de vierde set een matchpoint met Bastl aan serve. De 30-jarige Helveet sloeg het kil weg, waarna hij met Allegro onmiddellijk voor de vijfde keer door de opslag van Van Scheppingen brak. Daarmee haalden de Zwitsers de vierde set binnen.

Vijfde set

In de beslissende vijfde set, waarin geen tiebreak mocht worden gespeeld, kreeg Nederland nog twee matchpoints bij 5-4 voorsprong. Weer op de serve van Bastl, opnieuw wurmde hij zich er onderuit. In de vijfde set speelde ook Wessels niet meer zo goed als in de eerste vier. Hij leverde op 6-6 voor de tweede keer een opslagbeurt in, maar op het zesde breekpunt tegen - weer Bastl - werd het nog een keer gelijk. Toen Van Scheppingen zijn serve voor de zesde keer niet kon houden, was de partij gedaan en de spanning in de wedstrijd Zwitserland - Nederland weer terug.

'Zo is tennis'

In de kleedkamer sloegen de beide Nederlanders een paar rackets kapot. "Zo is tennis", stelde Bogtstra kalm, "het kwartje viel dit keer niet onze kant op. Maar we staan nog met 2-1 voor." Zondag speelt eerst Sjeng Schalken tegen Stanislas Wawrinka en tenslotte komt Peter Wessels in actie tegen Marco Chiudinelli.

Tenzij de captains anders beslissen. Schalken was zich zaterdagavond al aan het voorbereiden op zijn tweede enkelspel.