INZELL - Anni Friesinger heeft dan eindelijk toch nog haar gouden WK-medaille. De Duitse schaatsster, die zowel op de 1500 en 3000 meter naast een medaille greep, was samen met haar landgenoten Daniela Anschütz en Sabine Völker het beste bij de ploegenachtervolging.

Duitsland kwam op het buitenijs van Inzell tot een tijd van 3.05,81 en bleef zodoende Canada (3.07,01) en Japan (3.12,05) voor. De Nederlandse vrouwen werden na een valpartij van Frédérique Ankoné kansloos voor een goede klassering. Het trio - naast Ankoné ook Wieteke Cramer en Moniek Kleinsman - reed de race wel uit, maar eindigde vanzelfsprekend als zesde en laatste.

Vrouwen 500 meter

Manli Wang heeft zich zaterdag dankzij een fenomenale tweede 500 meter wederom gekroond tot wereldkampioene. De Chinese titelverdedigster klokte in Inzell tijdens de tweede race een tijd van 38,29 seconden en stelde daarmee de gouden plak veilig. Haar landgenote Beixing Wang - die 39,13 noteerde - werd tweede. De Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee pakte brons.

Timmer

Beste Nederlandse was Marianne Timmer. De geboren Sappemeerse werd in de eerste 500 meter elfde (39,22). In de tweede doorgang finishte ze na 39,44. In het klassement vond ze haar naam terug op de tiende plek. Frouke Oonk werd twaalfde, debutante Sanne van der Star eindigde als zestiende.