VEENOORD - De eerste schaatsmarathon op natuurijs in het Drentse Veenoord is vrijdag na anderhalve ronde stilgelegd. De bovenste laag van het ijs op de ondergespoten sintelbaan bleek te zacht om goed te kunnen rijden.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Er waren om vijf uur 's middags 120 deelnemers aan de start verschenen voor een wedstrijd over 1 uur en vijf ronden. De rijders waren boos na het besluit van de scheidsrechter. Het ijs was 's ochtends nog gecontroleerd door de KNSB en die besloot dat de kwaliteit goed genoeg was voor de wedstrijd.

Kenners bestempelden de bovenste laag van het ijs op de 500 meter lange baan als zogenoemd sneeuwijs. Onder die bovenste sneeuwlaag ontstaat een soort broei, waardoor het ijs zacht wordt.

Sommige van de deelnemers eisten dat het ijs in Noordlaren (Groningen), waar zaterdag om tien uur 's ochtends de tweede race op natuurijs op het programma staat, kort tevoren grondig wordt gekeurd.

Tegelijk klaar

De schaatsverenigingen Nieuw-Amsterdam/Veenoord en de Hondsrug in Noordlaren strijden bij vorst al jaren om de eer als eerste een marathon op natuurijs te mogen organiseren. Dit keer waren beide locaties tegelijk klaar. Dat gaat zo ver, dat vrijwilligers zelfs 's nachts werken aan de kwaliteit van het ijs en andere omstandigheden ter plekke.

De schaatstoppers zelf kozen dit keer voor een eerste start in Veenoord.