FRIBOURG - Het Nederlands tennisteam heeft vrijdag een maximale voorsprong van 2-0 genomen op Zwitserland in de eerste ronde van de Daviscup. Na de overwinning van Sjeng Schalken op Marco Chiudinelli zegevierde debutant Peter Wessels over Stanislas Wawrinka.

De 26-jarige Elburger speelde in bijna vier uur een uitstekende partij. Hij kreeg niet één breekpunt tegen en forceerde de beslissing in de vierde set op zijn vijfde matchpoint toen Wawrinka serveerde. Uitslag: 7-6 (12), 6-7 (4) 7-6 (7) 6-4.

Zaterdag kan Oranje de beslissing in de eerste ronde al forceren met een overwinning in het dubbelspel. Peter Wessels speelt dan opnieuw. Met Raemon Sluiter neemt hij het op tegen Yves Allegro en Georg Bastl.

Schalken

In de openingspartij won Sjeng Schalken in vijf sets zeer moeizaam van Marco Chiudinelli: 7-6 (4) 4-6 6-3 5-7 6-2. Tijdens de wedstrijd die 3 uur en 56 minuten duurde, werd de Nederlandse kopman verschillende keren aan zijn rug behandeld door de fysiotherapeuten Jan Naaktgeboren en Jurgen Roordink.

Naaktgeboren redde de wedstrijd voor Schalken en Nederland door de rug van de speler te kraken. Het si-gewricht was vastgelopen. "Ik kon geen backhand meer slaan", zei Schalken in een eerste reactie. "Jan deed iets geweldigs met mijn rug, want ik had daarna totaal geen last meer."

Debuut

Voor Schalken was het de 14e overwinning voor Nederland in de Daviscup in 26 enkelspelen. Van zijn zeven dubbelspelen won hij er zes. Zijn tegenstander Chiudinelli maakte in Fribourg zijn debuut als Daviscupspeler.