AMSTERDAM - Het is nog onzeker of Angelos Charisteas zondag met Ajax kan meespelen in de topper tegen AZ. De Griekse spits heeft last van een blessure in zijn bovenbeen en trainde vrijdag niet mee bij de Amsterdammers. "Hij is aan de beterende hand", zei trainer Ruud Krol vrijdagmiddag. "We proberen met hem naar zondag toe te werken."

Naast de twijfelachtige beschikbaarheid van van Charisteas kan Ajax tegen AZ in ieder geval geen beroep doen op Steven Pienaar, Zdenek Grygera, Tomas Galasek en Hans Vonk. Hatem Trabelsi verliet de training vrijdag eerder dan normaal. "Hij heeft wat last van een spiertje in zijn lies, maar dat heeft voornamelijk te maken met de overgang van een harde naar een wat zachtere ondergrond om op te spelen. Normaal gesproken is hij inzetbaar", aldus Krol.

Vrijgesproken

AZ kan zondag weer een beroep doen op Tim de Cler, die donderdagavond door de tuchtcommissie van de KNVB werd vrijgesproken van zijn rode kaart in het competitieduel tegen Roda JC. De Alkmaarse club is daarmee zo goed als blessurevrij. Alleen achter de naam van Denny Landzaat staat een klein vraagteken. Hij heeft door de kou last van zijn enkel. Waarschijnlijk kan hij wel gewoon spelen.

Adriaanse

Trainer Co Adriaanse, die terugkeert in het stadion waar hij ook als Ajax-trainer werkte, wil met AZ voor de winst gaan spelen. "Dat is altijd het uitgangspunt van AZ. Wij spelen met de wil om te winnen en niet met de angst om te verliezen", aldus Adriaanse.

De trainer werkte, door de sneeuw en twee vrije dagen, vrijdag weer voor het eerst met zijn selectie op het trainingsveld. "Dinsdag en donderdag waren geplande vrije dagen en woensdag kon er niet getraind worden in verband met de sneeuw. We hebben de video van Schalke '04 -Shakhtar Donetsk gekeken. Ik denk dat deze rustige voorbereiding wel goed is. We hebben zware weken achter de rug en de basisconditie van AZ is uitstekend", aldus de oefenmeester.