AMSTERDAM - Zuid-Korea heeft dinsdag opnieuw voetbalhistorie geschreven. In Daejon stuurde de ploeg van de immens populaire Guus Hiddink WK-favoriet Italië naar huis. Jung Hwan Ahn kopte in de tweede verlenging het gastland naar de kwartfinale (2-1). Zuid-Korea strijdt 22 juni in Gwangju tegen Spanje om een plek bij de laatste vier.
WK

In de reguliere speeltijd heerste Italië soeverein na een vroeg doelpunt van topscorer Vieri. Een blunder van verdediger Christian Panucci in de 88e minuut hielp Zuid-Korea overeind en was de inleiding tot de ondergang van Italië.

Twee spelmomenten, vroeg in de laatste achtste finale van het WK, schokten het gastland. Het had er lang de schijn van dat Zuid-Korea in de slipstream van mede-organisator Japan (tegen Turkije) zou worden uitgeschakeld. De eerste domper was de gemiste strafschop van Jung-Hwan Ahn, een kleine twee uur later de gevierde held. Kort daarna (18e minuut) fungeerde Christian Vieri als beul door Italië op voorsprong te koppen.

Penalty

De laatste achtste finale begon tumultueus. Zuid-Korea, vastbesloten verder te komen dan Japan, kreeg in de opening een enorme kans. Bij een snelle aanval trok Panucci Ki-Hyeon Seol naar de grond. Scheidsrechter Moreno uit Ecuador wees gedecideerd naar de stip. Schutter Jung-Hwan Ahn prikte de bal goed naar de hoek, maar niet zo hard. Doelman Buffon kreeg er duikend zijn hand tussen.

Een dure misser van Jung-Hwan, zo bleek al snel. Na de eerste behoorlijke aanval van Italië, geëindigd met een afstandsschot van Del Piero, nam Totti op links een hoekschop zuiver naar het inkomende hoofd van Vieri. De beer in de Italiaanse aanval liet zich niet wegdrukken en joeg de bal naar de kruising, 0-1.

Beide gebeurtenissen hadden een verlammende werking op het spel van de Koreanen en een inspirerende op de speelwijze van de Italianen. Zij zetten een blok op het middenveld waar heel lang geen doorkomen meer aan was. Buffon zag nauwelijks nog een bal in zijn buurt. Pas tegen de rust was Jung-Hwan een beetje gevaarlijk met twee schoten van afstand.

Catenaccio

Aan de andere kant drong Italië niet te sterk aan. Wat vooral werd gekoesterd was de voordelige stand. In het catenaccio heeft Italië vaak een 1-0 succesvol naar het laatste fluitsignaal gevoerd. Tomassi passeerde de Koreaanse doelman Woon-Jae voor rust nog met een dubbele kluts maar de bal had te weinig vaart om over de doellijn te rollen.

Coach Guus Hiddink kon het duel in de rust niet doen kantelen. Hij had geen succesvol contraconcept voorhanden. De Italianen bleven het spelbeeld bepalen en beveiligden hun doel ver voor de haast werkloze Buffon.

Noeste arbeid

Wat de aanvankelijk machteloze Koreanen niet nalieten was hard werken. Zo lang ze in de wedstrijd zaten, bleven ze gaan. Italië was en bleef superieur, technisch en tactisch. Tot de 88e minuut toen noeste arbeid ging lonen.

Panucci stuntelde bij een voorzet. De bal leek voor hem maar hij verloor zijn evenwicht en liet de bal voor de voeten van Ki-Hyeon Seol vallen. De linksbuiten knalde zonder aarzelen en vond de verste hoek. De onmogelijke gelijkmaker was toch mogelijk geworden en leidde tot een wonderbaarlijke wederopstanding.

In de resterende 200 seconden kon de wedstrijd nog beide kanten op. Aan de overkant kreeg Vieri een vrije kans. De altijd koele topscorer schoot nu over het doel. Aan de andere kant pakte Buffon, wel koelbloedig, een verrassende volley van Du-Ri Cha.

Rollen omgedraaid

In de verlenging waren de rollen plotseling omgedraaid. Zuid-Korea viel aan en Italië wankelde, kon geen rust meer brengen toen het nodig was ook nieuwe aanvallende impulsen te ontwikkelen. Buffon redde bekwaam bij een vrije trap van Sun-Hong Hwang.

Scheidsrechter Moreno trad in de 104e minuut hard op tegen de Italianen. Hij gaf Totti zijn tweede gele kaart bij een vermeende 'schwalbe' en moest dus ook de rode trekken.

Kopbal

De eerste helft van de verlenging eindigde zonder doelpunten. Kort na de hervatting scoorde Tommasi op een lepe crosspass van Vieri. De treffer werd onterecht wegens buitenspel afgekeurd.

In dezelfde minuut kon Sun-Hong vrij inkoppen. Hij deed het recht in de handen van de rustige Buffon. De Koreaanse doelman onderscheidde zich bij een hard schot van dichtbij van Gattuso.

Jung Hwan Ahn

Zuid-Korea bleef gaan. Kort voor de strafschoppenserie de beslissing moest brengen kopte Jung-Hwan Ahn raak toen hij slecht werd verdedigd door recordinternational Maldini.

Hiddink onsterfelijk

Azië kon een nieuw feest vieren. Hiddink kwam weer dichterbij onsterfelijkheid en mag de komende dagen zijn geliefde Spanjaarden doorgronden. "Aan Spanje denk ik vanavond niet", zei Hiddink. "We gaan eerst genieten van onze triomf op een supergrootmacht in het voetbal."