VEENOORD - De strijd om de eerste schaatsmarathon op natuurijs is in het voordeel van Veenoord beslist. Zowel Veenoord als Noordlaren wilde vrijdagmiddag om 17.00 uur de eerste schaatswedstrijd op natuurijs organiseren, maar omdat de schaatstoppers de voorkeur geven aan Veenoord is de marathon van Noordlaren verschoven naar zaterdagochtend 10.00 uur.

Traditioneel vechten de schaatsverenigingen de Hondsrug in Noordlaren en de schaatsvereniging van Nieuw-Amsterdam/Veenoord om de eer van de eerste marathon. Door de strenge vorst van afgelopen nacht kon vrijdagmiddag echter op beide plaatsen door de A- en B-rijders worden geschaatst. De toppers kozen echter voor Veenoord, omdat die plaats de oudste rechten heeft. De wedstrijd gaat over één uur en vijf ronden.

Noordlaren

Volgens penningmeester H. Slagman van de ijsvereniging in Noordlaren is afgelopen nacht met man en macht gewerkt om de marathon door te laten gaan. "We zijn met twintig man de hele nacht keihard bezig geweest. Met als resultaat dat we nu perfect ijs hebben", aldus de penningmeester.

Het is volgens hem niet de eerste keer dat de strijd onbeslist is geëindigd. Ook de vorige keer dat de twee concurrenten in Groningen en Drenthe tegelijkertijd de primeur hadden, besloten de Groningers zich op het laatste moment terug te trekken.

Als de dorpen bij een volgende vorstperiode weer gelijk eindigen, krijgt de marathon van Noordlaren de voorkeur. René Ruitenberg, lid van de rijdersraad van de marathonschaatsers, heeft dat vrijdag gezegd.