ROTTERDAM - Met een punt uit zes competitiewedstrijden verloopt 2005 voor NAC Breda voorlopig bedroevend. Het toernooi om de Amstel Cup, waarin de Brabanders vorig jaar nog de laatste vier haalden, biedt dit teleurstellende seizoen ook al geen uitkomst meer. Feyenoord was donderdagavond voor eigen publiek in de kwartfinales veel te sterk: 4-0. Kalou en Kuijt, ook wel K2 genoemd, maakten ieder twee treffers.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Feyenoorders nemen het in de halve finale thuis op tegen PSV. De Eindhovenaren versloegen in de kwartfinale TOP Oss met 6-1. In de andere halve eindstrijd speelt Willem II in eigen huis tegen Ajax.

Ruud Gullit vond het een goede loting voor Feyenoord. "We hadden het slechter kunnen treffen. Het is een groot voordeel dat we in de Kuip spelen. Een thuiswedstrijd tegen PSV betekent een volle bak. Daar verheug ik me op. Van dit soort wedstrijden moet je het hebben. Voor het elftal is het ook goed. Van deze grote wedstrijden kunnen ze alleen maar beter worden", zei de Rotterdamse coach tevreden.

Gullit ontpopt zich bij Feyenoord dit seizoen niet als een coach van vaste patronen en systemen. De oud-international laat zijn opstelling zelden ongewijzigd. Voor het bekerduel met NAC, dat eerder dit seizoen in de Kuip kansloos met 4-0 verloor, koos hij opnieuw voor twee andere basisspelers. Middenvelder Ono en aanvaller Kalou mochten ten koste van Paauwe en Lazovic aan de wedstrijd beginnen.

Niet waarmaken

Beide 'herintreders' konden hun uitverkiezing in de eerste helft niet waarmaken. De flegmatieke Ono, die mogelijk aan het einde van het seizoen op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen bij een andere club, wilde het allemaal veel te mooi doen. Veel van zijn subtiele steekpassjes en achteloze voorzetjes kwamen niet aan, ook al doordat NAC de boel achterin volledig had dichtgetimmerd.

Ook met de handige Kalou voor de krachtige Lazovic dacht Gullit zijn ploeg aan meer creativiteit op de helft van de tegenstander te helpen. Maar de Afrikaanse tiener liep veel te weinig uit de dekking. In balbezit toonde hij weinig scherpte en maatgevoel. Toch ging Kalou, die in verband met het komende WK onder 20 jaar mogelijk snel het Nederlandse paspoort krijgt, met een vette grijns de rust in.

Grote overwicht

Op de rand van buitenspel, maar niet erover, demarreerde Kalou in de 44e minuut, op aangeven van Kuijt, richting het NAC-doel. Via doelman Schollen schoot hij raak, 1-0. Gezien het grote overwicht was de voorsprong voor Feyenoord verdiend. NAC deed niet veel meer dan het speelveld klein houden, met veel spelers achter de bal. Alleen Lurling, gehuurd van Feyenoord, was af en toe gevaarlijk.

Na de pauze maakte de thuisploeg het karwei simpel en snel af. Eerst scoorde Kuijt uit een strafschop, nadat verdediger Kerstens tegenstander Castelen even had vastgepakt. Daarna maakte Kalou er met enig geluk 3-0 van. Daarmee stemde hij Gullit toch tevreden, ondanks zijn minderwaardige spel.

Warme kachel

In het laatste halfuur verlangde eigenlijk iedereen in de ijskoude Kuip naar een warme kachel. Alleen een paar honderd supporters aan de lange zijde vermaakten zich nog met een stevig sneeuwballengevecht over de hele lengte van het veld. Het vervaarlijk uitziende schouwspel leidde niet tot incidenten op het veld.

Tot opluchting van het bestuur en andere officials op het ereterras en in de VIP-boxen, die overigens evenals de journalisten op de perstribune af en toe moesten wegduiken voor projectielen van ijs. Met zijn tweede treffer had topscorer Kuijt, met dank aan Basto, in de Kuip het laatste woord, 4-0.