FRIBOURG - De irritatie in de knie van Raemon Sluiter bleef tot de loting een best bewaard geheim. De Rotterdamse proftennisser durfde geen risico te nemen voor het enkelspel op de eerste dag van het Daviscupduel van Nederland tegen Zwitserland in Fribourg. Captain Tjerk Bogtstra besloot daarop naast kopman Sjeng Schalken om Peter Wessels te laten debuteren.

Sluiter kwam wel op de affiche voor het dubbelspel te staan. Als hij zaterdag weer topfit is, speelt hij met Wessels tegen Yves Allegro en Georg Bastl. Eerst zijn er vrijdag de enkelspelen van Schalken tegen de 23-jarige Marco Chiudinelli en van Wessels tegen de 19-jarige Stanislas Wawrinka.

Training

Raemon Sluiter had de kniepijn gevoeld toen hij woensdagmorgen uit bed stapte en bekende het aan de medische staf en captain Bogtstra. Hij trainde wel, vandaar dat iedereen, ook de kringen van tegenstander Zwitserland, er vanuit ging dat de winnaar van Lübeck een basisplaats had naast Schalken.

Rotgevoel

"De beslissing was heel moeilijk", vertelde Sluiter voor wie de Daviscup een tweede tennisleven is met droef gelaat, "in de trainingen kon ik maar 90 procent geven, niet 100. Ik heb één keer een wedstrijd voor de Daviscup moeten opgeven door een blessure, waar ik niets aan kon doen (halve finale 2001 tegen Frankrijk in Rotterdam). Een groter rotgevoel bestaat er niet. Ik durfde het risico niet aan dat ik door deze knieblessure een punt zou moeten afgeven."

Wessels

Peter Wessels zei klaar te zijn voor zijn debuut in de Daviscup. De 26-jarige Elburger voelde zich in het Forum van Fribourg in zijn element. "Precies de baansoort die ik het liefste heb", zei hij. "De rubberlaag op hout is een heerlijke baan. Ik kan er al mijn slagen op kwijt, mijn eigen spel spelen. Een combinatie van serve/volley en baseline."

Sjeng Schalken speelt de eerste partij en is aan zijn stand verplicht Oranje aan de leiding te brengen. Hij verloor nooit een wedstrijd van iemand uit het team van Marc Rosset. Chiudinelli ontmoette hij nooit eerder. Wessels - Wawrinka staat eveneens nog 0-0.

Wisselingen

Captain Bogtstra zei voor de eerste dag veel vertrouwen te koesteren in zijn beide spelers. Op eventuele beslissingen over het dubbelspel of over de enkelspelen van zondag, wenste hij niet vooruit te lopen. "Eerst zien hoe de ontwikkelingen op de eerste wedstrijddag zijn. Tot een uur voor de wedstrijd is er tijd voor wisselingen."