RIJSWIJK - De roep om keiharde maatregelen tegen voetbalvandalen wordt steeds harder. Clubs, voetbalbond, gemeenten en rijksoverheid moeten en gaan zich de komende tijd bezinnen over een betere aanpak van het vandalisme na een reeks incidenten voorafgaand aan de start van de competities in het betaald voetbal.

Staatssecretaris Ross-Van Dorp van Sport riep maandag op tot nauwere samenwerking van alle partijen om er voor te zorgen dat een kleine groep het niet blijft verpesten voor een grote groep welwillend publiek. Aanleiding was de ontregelde wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, die zondag in Amsterdam met veel vertraging werd afgewerkt nadat een groep morrende supporters in Eindhoven de selectie van PSV had tegengehouden.

Muren beklad

Buiten dat incident was het de afgelopen weken al onrustig in voetballand. Coaches als Van Marwijk (Feyenoord) en Hiddink (PSV) ontvingen bedreigingen, supporters hieven opnieuw kwetsende spreekkoren aan en de muren van het bondsbureau van de KNVB werden beklad. Voor iedereen is de maat vol, gaf de KNVB maandag aan.

De voetbalbond reageerde op de wantoestanden van zondag door aan te geven de geleden schade op PSV te gaan verhalen. De premie van PSV, ter waarde van 90.000 eruo, wordt voorlopig ingehouden. Daarnaast was directeur betaald voetbal Henk Kesler woedend over de houding van PSV en voorzitter Van Raaij. "PSV is vrijdag door de politie al gewaarschuwd voor mogelijke problemen. We zijn daar niet van op de hoogte gebracht. De mobiele eenheid heeft aangeboden in te grijpen. PSV wilde dat niet. Onbegrijpelijk", zei Kesler.

Begrip voor actie valt verkeerd

Dat Van Raaij begrip kon opbrengen voor de actie, is bij de KNVB helemaal verkeerd gevallen. "Dit leggen we intern voor aan de openbare aanklager", zei Kesler. "Wij vinden het niet passen bij iemand in deze functie dat hij zich met dit soort lieden identificeert."

Vreedzame actie

PSV liet weten het standpunt van de KNVB niet begrijpen. De Eindhovenaren wisten niet beter dan dat er vreedzaam actie zou worden gevoerd. "Dat het zo uit de hand zou lopen, hadden we niet voorzien. De aanwezigheid van de ME zou hebben geleid tot geweld", reageerde de club. Volgens PSV was er ook weinig aan te doen dat tussen de actievoerders supporters met een stadionverbod zouden hebben gestaan.

De KNVB pleit al langer voor een aanpassing van de wetgeving om met name de groep met stadionverboden beter in de hand te houden. Dat zou moeten gebeuren via een meldingsplicht. "Wij pleiten al jaren voor een voetbalwet", zei Kesler.

"Vandalisme steeds meer buiten stadions"

Probleem is niet alleen dat het vandalisme zich de laatste jaren steeds meer buiten de stadions afspeelt, maar dat er ook nieuwe groep bij is betrokken. "Het gaat vaak om nieuwe mensen die de politie en de clubs nog niet kennen", zei Henk Groenevelt van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV). Van een meldingsplicht kun je in zijn ogen geen wonderen verwachten. "Als het kan, moet je het doen. Het helpt zeker een beetje."

Meldingsplicht

Voor een stadionverbod in samenhang met een meldingsplicht moet wel de (politieke) wil aanwezig zijn, is de mening van Kesler. Staatssecretaris Ross ziet in de meldingsplicht een optie. Maar dat vergt een wetswijziging en dus tijd. In september wil ze tijdens een bijeenkomst met alle partijen een inventarisatie maken van alle bestaande regels en nagaan in hoeverre die worden nageleefd. ,,De indruk bestaat dat partijen de verantwoordelijkheid voor de handhaving steeds van zich afschuiven en steeds naar de ander wijzen'', zei haar woordvoerder. Ook gaat Ross met de betrokkenen praten over andere mogelijkheden om het voetbalvandalisme op korte termijn aan te pakken. Dat is ook de wens van de KNVB.