ROTTERDAM - AZ-doelman Oscar Moens heeft het slepende conflict over zijn imagecontract bij de DSB Groep gewonnen. Het Nederlands Arbitrage Instituut heeft de keeper in het gelijk gesteld. Het betekent dat het bedrijf van AZ-voorzitter Dirk Scheringa een bedrag van ruim 4 miljoen euro aan Moens is verschuldigd.
AZ

DSB is de 'ingewikkelde' uitspraak nog aan het ontrafelen en gaat mogelijk nog in hoger beroep. "Er is heel erg naar de letter van de wet geoordeeld en niet gekeken naar billijkheid. Maar de uitspraak op zich is duidelijk. Als we niet in beroep gaan, zullen we de zaak netjes afhandelen", zegt DSB-woordvoerder K. Wilting.

Doelman Moens sloot in 1997 via het in Jersey gevestigde bedrijf Global Images Ltd. een lucratief imagecontract met DSB. De doelman zou jaarlijks 680.000 euro ontvangen voor allerlei promotionele diensten die hij voor DSB zou gaan verrichten. In 1999 stopte DSB met de betalingen.

Het bedrijf van Scheringa meende dat het contract niet voldoende werd nageleefd. Moens en zijn zaakwaarnemers vochten dat besluit aan.

Wilting

Het Arbitrage Instituut heeft volgens Wilting de kwestie teruggebracht tot de regels van het recht. "En volgens die regels waren de tekortkomingen van Moens niet van dien aard dat er een streep door imagecontract mocht worden gezet." DSB moet nu voor de jaren 2001 tot en met 2006 aan zijn financiële verplichtingen aan Moens voldoen.

Wilting benadrukt dat er geen fiscale fouten zijn gemaakt door DSB. "Met de belastingdienst zijn we op orde. Het conflict heeft ook niets te maken met Moens arbeidsverhouding. De relatie tussen de keeper en AZ is prima."

Ziek

Destijds vertroebelde het conflict de verhouding wel degelijk. Moens meldde zich ziek en raakte daardoor een periode op non-actief. Hij mocht vervolgens het seizoen op huurbasis afmaken bij RBC Roosendaal.

/SPORTMoens nog steeds in conflict met Scheringa