DEN HAAG - Ajax heeft nog steeds kans het seizoen met een prijs af te sluiten. De Amsterdammers, Europees uitgeschakeld en in de competitie op forse achterstand, wonnen woensdagavond op een besneeuwd veld in het Zuiderpark met 2-0 van ADO Den Haag en plaatsten zich daarmee strijdend en glijdend voor de halve finales van de Amstel Cup, de trofee die het minst in aanzien staat in Nederland.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voor weinig wedstrijden zal vooraf zoveel aandacht zijn geweest als voor het bekertreffen tussen ADO Den Haag en Ajax. De twee supportersgroepen liggen elkaar zacht gezegd niet al te best. Om die reden wilde burgemeester Deetman van Den Haag het duel eigenlijk 's middags al laten spelen. Toen duidelijk werd dat die mogelijkheid niet bestond kwam er, nadat ADO een pakket maatregelen had afgekondigd, alsnog schoorvoetend toestemming.

Bijzaak

Dat al die veiligheidsmaatregelen uiteindelijk slechts bijzaak werden in het Zuiderpark kwam door de sneeuw, die met bakken uit de lucht viel. Omdat de Haagse club, als een van de weinige profverenigingen in Nederland geen veldverwarming heeft, werd het veld afgedekt met zeilen, die vlak voor het treffen werden verwijderd. Zo ontstond er een redelijk bespeelbare piste, die echter met de minuut witter werd en waarin de lijnen nog nauwelijks zichtbaar waren.

Gladde ondergrond

Scheidsrechter Luinge vond het allemaal best en was niet van zins het duel al vooraf af te blazen. De thuisploeg bleek voor rust het beste uit te voeten te kunnen op de gladde ondergrond en maakte het Ajax in de eerste helft erg lastig.

Doelman Stekelenburg was er met drie knappe inzetten debet aan dat zijn elftal niet met een forse achterstand moest gaan rusten. In de 12e minuut had Van der Gun een vrije mogelijkheid, maar stuitte op de vuisten van de keeper. Bodde en opnieuw Van der Gun slaagden er vervolgens ook niet in de openingstreffer te maken.

Aan de andere kant was Charisteas twee keer gevaarlijk. Een eerste doelpoging werd in de 26e minuut door De Vries onschadelijk gemaakt. Daarna redde El-Akchaoui op de lijn, nadat de Griek uit een corner had ingekopt.

Slecht

Interim-hoofdcoach Ruud Krol van Ajax had, net als afgelopen weekeinde tegen Roda JC, geen plaats voor Van der Vaart in de basisopstelling. De voormalige aanvoerder van Ajax wordt buiten de basis gehouden door Maxwell, die onder Krol is doorgeschoven naar het middenveld. Obodai fungeerde daardoor als linksback, maar deed dat zo slecht, dat hij na de pauze alweer op het middenveld stond en Maxwell zijn oude positie innam.

Door de omzetting kreeg Ajax het duel wat beter onder controle, wat in de 54e minuut leidde tot 1-0 door Wesley Sneijder. De middenvelder schoot van dichtbij raak, nadat Maduro op de paal had gemikt. Daarna bleef Ajax veruit de gevaarlijkste ploeg.

Scoringskansen waren daarna aan Maduro, Rosales en Charisteas, die in de slotfase geblesseerd uitviel, niet besteed. Pas in de laatste minuut bepaalde Rosales de eindstand op 2-0, al had dat doelpunt wel een buitenspelluchtje.