TILBURG - Willem II kan via de Amstel Cup nog wat van het seizoen maken. De Tilburgers knoeien er in de competitie op los, maar bereikten woensdagavond wel de laatste vier van de beker. De ploeg van trainer Maaskant won thuis op een sneeuwvrij veld in de kwartfinale van FC Den Bosch: 3-0.

Maaskant had een zege tegen de hekkensluiter in de eredivisie hard nodig om de morrende achterban stil te krijgen. Hij begon zijn eerste jaar in Tilburg met de doelstelling bij de eerste acht te eindigen. Dat lijkt na de dramatische reeks na de winterstop een bijkans onmogelijke opgave. Willem II haalde uit de laatste zes competitieduels slechts drie punten (een zege op NEC) en staat teleurstellend veertiende.

Onrustig

Door de povere resultaten is het momenteel onrustig bij de Brabantse club. Ook Maaskant voelt de druk met de week toenemen. Met als gevolg dat de trainer, die bij RBC Roosendaal geen tegenslag heeft gekend, zich afgelopen zondag in eigen stadion tegen AZ (1-3) liet gaan.

Hij beledigde arbiter Sterk, die het duel in de tweede helft onderbrak wegens kwetsende spreekkoren. Maaskant mocht vervolgens niet meer op het veld terugkeren. Zijn zaak komt donderdagavond voor in Zeist omdat hij in beroep ging tegen een schorsing van een duel.

Opluchting

De opluchting na het bereiken van de have finale was groot in Tilburg. Toch moet Willem II weinig waarde hechten aan de bekerzege. Winnen van dit FC Den Bosch is geen grote prestatie. De ploeg van trainer Wisman staat in de competitie troosteloos onderaan en is met twaalf doelpunten de minst productieve club in het betaald voetbal. Alleen in het bekertoernooi maakte FC Den Bosch 21 doelpunten. Dit doelsaldo zegt echter weinig, omdat de hekkensluiter zeventien keer scoorde tegen amateurploegen. Stootkracht Het gebrek aan stootkracht voorin brak de Bosschenaren ook woensdagavond op. Mourad Mghizrat en Haemhouts misten in de beginfase kansen om op voorsprong te komen en daarmee enig zelfvertrouwen op te bouwen. Willem II ging daarentegen beter met de mogelijkheden om. Redan (11e) en Van der Haar (23e) profiteerden van slap verdedigen bij FC Den Bosch.

Daarna was het geen wedstrijd meer. Willem II was niet bij machte de slechts 4800 toeschouwers te vermaken. Er zat geen enkele lijn in het spel. In de slotfase zorgde invaller Denissen met de 3-0 nog voor enig leven op de tribunes.