INZELL - Bij de wereldbekerfinale in Heerenveen stond de echte Mark Tuitert weer op. De schaatser van PostcodeLoterij won met overmacht de 1500 meter en is bij het wereldkampioenschap afstanden in Inzell ineens de favoriet. Dat terwijl anderhalve week eerder zijn seizoen al voorbij leek. "Ik stond geparkeerd op het ijs. Nu is het vertrouwen terug."

"Ik voel me goed", zegt Tuitert dan ook. "Maar ik heb dit seizoen niet de zekerheid dat het dan ook hard zal gaan. Aan voorspellingen waag ik me niet. Wel weet ik dat m'n laatste wedstrijd, in Thialf, bijzonder goed ging. Ik heb daarom geen enkele reden om aan te nemen dat het nu minder zal gaan."

Gemakkelijk waren de afgelopen maanden niet. "Het vreet wel aan je. Het gaat knagen. Er waren periodes dat ik dacht dat het seizoen voorbij was. Dat ik beter alvast vooruit kan gaan plannen. Anderhalve week voor de World Cup in Heerenveen stond ik 'geparkeerd' op de training. M'n grootste tegenstanders zitten in m'n eigen ploeg. Die zag ik voortdurend voorbij vliegen."

Vorm

Maar ineens kwam het ongrijpbare gevoel dat vorm heet terug. "Net op tijd, het had geen week later moeten gebeuren. Kennelijk is het voor mij een seizoen van uitersten. De ene keer niets, de andere keer weer keihard. Ook in dat laatste opzicht heb ik mezelf soms verbaasd. Het gaf me wel weer het gevoel dat ik erbij hoorde."

Toch kan een week eerder of later hard schaatsen vergaande consequenties hebben. Tuitert: "Ik had dit seizoen bewust wat later willen pieken. Maar bij het EK zat het er nog net niet in. Was het daar wel gelukt, dan was ik fluitend naar het WK gegaan en had ik daar waarschijnlijk met de besten meegedaan. Nu werd ik tot overmaat van ramp nog ziek voor de skate-off ook."

Voor Pampus

De ziekte kostte hem de kwalificatie voor de wereldtitelstrijd van Moskou. "Ik lag voor pampus en dan ga je nadenken. De hele zomer had ik hier voor getraind en daar lag ik dan. Toen kwamen de twijfels. Heb ik 'het' nog wel? Ik ging zoveel nadenken dat ik het contact met het schaatsen verloor. Het is een sport waarbij alles moet kloppen. Maar als je bij elk punt uitvoerig moet stilstaan, lukt het nooit. Het is vooral een kwestie van intuïtie."

Hij kwam over het dooie punt heen. Tuitert: "De grote winst van dit seizoen is dat ik de mentale kracht heb gehad alles te verwerken. Een topsporter moet kunnen accepteren dat er periodes zijn waarin het minder gaat. Het was vechten om rustig te blijven, maar het is me gelukt. De gedachte aan opgeven heb ik van me afgezet. Ik was verdeeld in twee helften. Eén die zei: 'Stop maar', en één die zei: 'In goeden doen kun je met de besten mee'. Dat laatste deel heeft gewonnen."