INZELL - In Nederland is voldoende ruimte voor drie professionele schaatsploegen. Dat zegt mr. Arjan Bos, president-directeur van TVM. Hij reageert daarmee op de kritiek dat TVM "de markt" kapot zou maken door alle talenten naar zich toe te trekken.

Vorige week maakte het bedrijf bekend Sven Kramer te hebben gecontracteerd. De rijder van Jong Oranje stond overal in de belangstelling. Bos: "Dat hij voor ons kiest, heeft te maken met het beleid rond de ploeg, niet met het salaris. Het steekt me dat links en rechts anders wordt gesuggereerd. Ik ken veel gevallen waarbij onze aanbieding onder die van de concurrentie ligt."

Salaris

Bos ontkent dat TVM overdreven betaalt. "Wij betalen een net salaris en daarbij kunnen de schaatsers nog een bonus verdienen. Niet meer en niet minder. Waarom ze toch graag bij ons willen rijden? Ik hoor niet anders dan dat schaatsers op hun gevoel voor ons kiezen. Dat zeggen ook hun ouders en zaakwaarnemers. Wij hebben met Gerard Kemkers en Geert Kuiper een zeer goede technische staf, onze organisatie is uitstekend en als sponsor zijn wij betrouwbaar."

"We hebben een naam opgebouwd. Dat zijn de bepalende factoren." TVM, zegt Bos, staat als een klok. "Wij hebben een jarenlange ervaring als sponsor in de sport. Dat geeft ons een voorsprong. We weten ook dat een goed team niet te kopen is. Van geld ga je niet harder schaatsen. Wij letten op de samenstelling van de formatie. Past iemand bij ons, dat is altijd de eerste vraag die we ons stellen. Met nieuwe mensen voeren we eerst een gesprek aan de keukentafel. Daarbij gaat het absoluut niet over geld."

Wielrennen

TVM heeft er volgens Bos ook geen enkel belang bij dat andere teams verdwijnen. "In het wielrennen zijn we ooit eens een tijd de enige geweest. Op een gegeven moment kwam de Rabobank erbij. Daardoor werden wij scherper. Concurrentie houdt je wakker. Er is ook zeker ruimte voor tenminste drie merkenteams. De schaatssport is in opkomst."

Kijk naar de exposure, zegt Bos. "De World Cups worden belangrijker, we hebben de skate-offs, misschien mag er straks een logo bij. Zelfs als er ergens een sponsor vertrekt, ben ik ervan overtuigd dat er voldoende andere belangstellenden zijn. Natuurlijk is onze ploeg nu wat groot."

"Maar we zitten in een overgangsjaar. Na Turijn stoppen misschien enkele van onze schaatsers, daarop spelen we nu alvast in. Na Kramer hopen we ook Ireen Wüst nog vast te leggen. Maar het is beslist niet ons plan om alles en iedereen voor de neus van andere ploegen weg te halen."