ZEIST - De KNVB onderzoekt de mogelijkheid om het wereldkampioenschap voetbal in 2018 naar Nederland en België te halen. Harry Been, algemeen directeur van de Nederlandse voetbalbond, heeft al diverse gesprekken met zijn Belgische collega's en vertegenwoordigers van de wereldvoetbalbond FIFA gevoerd.

Hij wil de gezamenlijke kandidatuur zo snel mogelijk in een bondsvergadering aan de orde stellen. "We kunnen pas echt aan de slag als de bond er helemaal achter gaat staan", zegt Been. "Maar het kon geen kwaad om nu al over het onderwerp met vertegenwoordigers van de FIFA te praten. Zo hebben we samen met België ook het Europees kampioenschap van 2000 binnengehaald."

Duitsland houdt volgend jaar zomer het WK van 2006. Zuid-Afrika is vier jaar later gastheer van de beste landenploegen. "De kans is groot dat het evenement vier jaar later naar Brazilië gaat", aldus Been.

"Misschien is in 2018 dus weer Europa aan de beurt. De FIFA zal dat WK pas in 2011 aan een land toewijzen. We kunnen echter niet vroeg genoeg met de voorbereidingen beginnen."