ROTTERDAM - Voorzitter Jorien van den Herik heeft in de Feyenoordkrant, die dinsdag is verschenen, hard uitgehaald naar de eigen achterban.

"Iedereen heeft de mond vol van sociale controle. Maar als het er echt op aankomt, neemt geen sterveling het op voor Feyenoord. Ik sta perplex."

De Rotterdamse preses reageerde in het eigen orgaan voor de eerste keer op de ernstige incidenten tijdens de UEFA-bekerwedstrijd tegen Sporting Lissabon, afgelopen donderdag in de Kuip (1-2).

Aanstekers

Vanuit het publiek werden voor en tijdens het turbulente duel tal van voorwerpen, waaronder knalvuurwerk, aanstekers en muntgeld, naar de Portugese spelers gegooid. De Duitse arbiter Meyer moest het duel wegens het wangedrag op de tribunes twee keer stilleggen.

Na ruim een uur stuurde hij beide ploegen de catacomben in voor een afkoelingsperiode van tien minuten, waarna de wedstrijd alsnog werd uitgespeeld. Feyenoord wacht een zware sanctie van de tuchtcommissie van de UEFA. "De lamstralen die Feyenoord - Sporting Lissabon hebben geterroriseerd, worden bedankt", stelt Van den Herik onomwonden.

Kliklijn

"De grens is bereikt. Ik ben niet zo'n tegenstander van een kliklijn als het een goede zaak dient. In de vakken van waaruit gegooid is, moeten anderen de daders hebben gezien. Toch heeft nog niemand zich gemeld. Zouden die supporters geen Feyenoord-hart hebben? Het zal wel angst zijn. Waarmee maar weer eens is bewezen hoever onze maatschappij is gedegenereerd."

Van den Herik: "Niemand durft meer op te komen voor het algemeen belang. Natuurlijk ga ik ervan uit dat de daders door de politie via onze videobeelden worden opgespoord. Maar het zou aanmerkelijk eenvoudiger en socialer zijn als we een handje worden geholpen. Dat kan nog steeds, desnoods anoniem."

Misser

Van den Herik betoogde dat het probleem nog niet is opgelost als de daders zijn opgespoord en gestraft. "Een levenslang stadionverbod moet wel door de overheid worden gecontroleerd. Het binnen het strafrecht niet invoeren van een meldingsplicht is de grootste misser die de politiek zich kan verwijten."