AMSTERDAM - SBS zendt tot het wereldkampioenschap in 2010 alle thuiswedstrijden van het Nederlands elftal uit. De omroep heeft hierover een akkoord bereikt met de voetbalbond KNVB.

De afgelopen jaren had SBS al de rechten voor de thuiswedstrijden en vriendschappelijke duels van Oranje. Met de nieuwe overeenkomst heeft SBS het exclusieve recht voor alle kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap in 2008 en WK in 2010 in eigen land verworven. Ook alle vriendschappelijke thuis- en uitduels zijn tot 2010 op de zender te zien.

Johan Cruijff

Naast de wedstrijden van Oranje is SBS met de KNVB overeengekomen tot 2010 jaarlijks de strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen de landskampioen en bekerwinnaar uit te zenden.

De zender heeft verder het recht beeldmateriaal, zowel integraal als in samenvatting en/of fragmenten uit te zenden via alle zendervormen die nu en in de toekomst tot de beschikking van SBS staan.

Naast de uitzendingen op het 'open net' kan SBS de duels van Oranje ook gaan uitzenden via betaalkanalen, of non-exclusief middels webcasting en het zogenoemde 'video on demand' via onder meer internet en de mobiele telefoon. SBS kan een deel van de rechten ook sublicentiëren aan andere partijen.

"De afspraken die SBS met de KNVB heeft gemaakt, beperken zich niet tot traditionele televisie, maar gaan over alle distributievormen, inclusief ADSL, satelliet en mobiele telefonie (UMTS). Dat maakt deze overeenkomst uniek", aldus Bart Soepnel, directeur aankoop van SBS Broadcasting. "Niet de distributievorm, maar de kijker staat voortaan centraal."