NIJMEGEN - De nieuwe zakelijkheid van NEC is vrijdagavond direct succesvol gebleken. De Nijmeegse ploeg won op eigen veld met 1-0 van RKC door een vroege treffer van Ebbinge, die twintig minuten voor tijd na twee gele kaarten van het veld werd gestuurd.

Trainer Lok beseft dat zijn ploeg langzaam maar zeker tot de kandidaten voor het spelen van de nacompetitie is gaan behoren. Alleen punten zijn in deze fase van de competitie belangrijk, het maakt niet uit hoe die worden vergaard.

Lok koos vrijdag voor wilskracht in plaats van schoonheid, inventieve spelers als Denneboom en Valencia werden gepasseerd ten faveure van niets ontziende werkers als Van der Doelen en Pothuizen.

Attractief voetbal

Normaliter propageert de Nijmeegse trainer attractief voetbal, maar hij lijkt onder druk van de omstandigheden van zijn geloof te zijn gevallen. De opstelling van de thuisclub wekte verbazing met slechts drie spelers op de presentielijst die van nature aanvallend geschoold zijn.

Maar Lok kreeg met die dubbele defensieve linie getuige de uitslag wel het gelijk aan zijn zijde. Hij deed een beroep op ervaren rotten als Ebbinge en Pothuizen die enkele maanden door blessures en vervolgens reservebeurten niet speelden, maar nu hielpen het dolende Nijmeegse team op sleeptouw te nemen.

Meevaller

Ebbinge had bovendien de meevaller dat hij al na tien minuten de score opende met een rake kopstoot na een vrije trap van Niedzielan. De centrale verdediger kreeg in de tweede helft in een kort tijdsbestek twee keer de gele kaart en zal voor de uitwedstrijd tegen RBC geschorst zijn. Luinge onderbrak het duel voor dertien minuten wegens kwetsende spreekkoren.

De toeschouwers van NEC steunden na die pauze alleen nog vocaal de eigen favorieten, die een negatieve reeks sinds de winterstop beëindigden. RKC had juist drie van de laatste vijf duels in winst omgezet. Maar de Waalwijkers reizen niet graag naar de Goffert, zij wonnen er in 1995 voor het laatst en maakten vrijdag weinig aanstalten hieraan een einde te maken.