AMSTERDAM - De Verenigde Staten hebben zich maandag bij de laatste acht landen op het WK geplaatst. In het World Cup Stadium van Jeonju (Zuid-Korea) stuurde de equipe van Bruce Arena buurland Mexico met 2-0 naar huis. De VS ontmoet vrijdag 21 juni in de kwartfinales Duitsland.
WK

Twee venijnige Amerikaanse uitbraken afgerond door Brian McBride en Landon Donovan waren voldoende om Mexico te verslaan.

De Amerikanen, die aantraden zonder Earnest Stewart (herstellende van een blessure) in de basis, kozen voor een wat afwachtende rol. Buurland Mexico mocht het spel maken. Tot grote kansen leidde dat niet in de beginfase.

McBride

De eerste keer dat het team van Bruce Arena de middenlijn met een aanvallende actie passeerde was in de achtste minuut. Verdediger Tony Sanneh (Nuremberg) legde na goed voorbereidend werk over de rechterflank perfect terug op Brian McBride (Columbus Crew). De 29-jarige centrale aanvaller schoot met een diagonale schuiver de bal langs keeper Oscar Perez.

Dominant Mexico

Mexico hervond zich snel ondanks de vroege achterstand. De ploeg van Javier Aguirre domineerde bij vlagen de wedstrijd. De nummer één van een groep met Italië, Kroatië en Ecuador kreeg echter weinig kansen. Wanneer dat wel het geval was bleek doelman Friedel een te grote hindernis. De keeper van Blackburn Rovers voorkwam met fraaie reflexen dat Blanco, Borgetti en invaller Hernandez scoorden.

De VS deed dat wel met weer een venijnige uitbraak. Een voorzet op maat van middenvelder Eddie Lewis (Fulham) werd in de 64ste minuut ingekopt door Landon Donovan: 2-0.