AMSTERDAM - Ajax moet op zoek naar een nieuwe trainer. In een gesprek met de directie en het bestuur van de Amsterdamse club heeft Ronald Koeman aangegeven de samenwerking per direct te willen beëindigen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bekijk video reacties spelers: Modem/ Breedband

"Ik heb de directie en het bestuur van Ajax verzocht om per direct de samenwerking te beëindigen. Ik moet eerlijk zijn tegen mezelf en tegen Ajax. Het resultaat van gisteren gaf de doorslag. Ik kan niet meer de kracht en de energie opbrengen om hier overheen te stappen en de groep beter te laten presteren. Dat is een keer gelukt na onze slechte prestatie tegen Maccabi Tel Aviv, maar dat lukt mij niet nog een keer."

Succesvolle samenwerking

Als ik niet optimaal gemotiveerd en gedreven ben, kan en mag ik niet langer trainer van Ajax blijven. Na drie jaar en drie maanden komt er een eind aan onze succesvolle samenwerking. Bij Ajax heb ik deze periode bijzonder plezierig gewerkt, waarbij de steun die ik van directie en bestuur kreeg absoluut op prijs heb gesteld", zegt Koeman op de website van Ajax.

Teleurgesteld

Algemeen directeur Arie van Eijden betreurt de gang van zaken. "Ajax is uiteraard teleurgesteld over het verloop van dit seizoen. De tegenvallende prestatie van gisteren had voor ons geen directe consequenties. We hebben samen met Ronald Koeman ook veel successen geboekt. Maar we accepteren de keuze van Koeman."

Over de opvolging van Koeman is nog niets bekend. In de wandelgangen circuleren de namen van Ajax-jeugdtrainer Danny Blind en Henk ten Cate, assistent bij Barcelona. Assistent-trainers Tonny Bruins Slot en Ruud Krol zullen de komende wedstrijden de ploeg onder hun hoede nemen.

Koeman had voor zichzelf al uitgemaakt dat als het in Auxerre fout zou gaan, hij daaruit zijn conclusies zou trekken. "Ik wist dat het moeilijk zou worden", gaf hij bij zijn vertrek uit de ArenA aan. De oud-speler bracht zelf de spelersgroep vrijdag op de hoogte van zijn beslissing. "Er zijn best wat traantjes gevallen. Vooral bij spelers die ik zelf heb gehaald. Sommigen vinden het jammer, anderen niet. Dat heb je altijd in een groep."

Moe

Dat zijn assistenten Krol en Bruins Slot wel aanblijven en de groep de komende wedstrijden zullen leiden, vond de opgestapte oefenmeester niet vreemd. "Dat kan momenteel niet anders. Iemand moet het nu doen", gaf hij aan. Koeman verklaarde bij zijn aftocht eerst eens op vakantie te gaan. "Ik ben moe, ik ben op", klonk het vermoeid.

Kritiek

In de afgelopen weken nam de kritiek op Koeman toe. Na een 0-0 gelijkspel tegen ADO Den Haag, een 1-2 nederlaag tegen FC Twente en een moeizame 2-0 overwinning op FC Den Bosch haalde een deel van het publiek de witte zakdoekjes tevoorschijn. In de competitie bezet Ajax de derde plaats, op ruime afstand van koploper PSV. De nederlaag tegen AJ Auxerre in de UEFA Cup was waarschijnlijk de welbekende druppel.

Op 3 december 2001 trad Koeman, als opvolger van de ontslagen Co Adriaanse, in dienst van de club waar hij ooit als speler actief was. In zijn eerste seizoen bij Ajax pakte hij meteen de dubbel. Het jaar daarop reikte een jeugdig Ajax onverwacht tot de kwartfinale van de Champions League. Koeman had een contract tot de zomer van 2006.

Ook vorig seizoen pakte Ajax de titel, maar het Europese avontuur dat daarop volgde liep uit op een teleurstelling. In totaal zat Koeman 110 competitieduels op de bank bij de Amsterdamse club. Daarvan won zijn elftal er 78, speelde het 20 maal gelijk en verloor het 12 maal.