GROESBEEK - Bart Brentjens verheugt zich al weer op de Olympische Spelen in Athene. Dan is de mountainbiker 35 jaar, en kanshebber voor een tweede titel. De Brabander reed zondag in Groesbeek naar zijn vijfde nationale titel.

Zijn overmacht was enorm. Gerben de Knegt, nationaal kampioen veldrijden, werd op bijna vijf minuten tweede. Bas van Dooren, in het verleden mountainbiker en tegenwoordig actief als wegrenner, derde op bijna zes minuten. "Leeftijd zegt niet zoveel", meent Brentjens.

Atlanta

In 1996 was hij bij het debuut van zijn sport op de Olympische Spelen de sterkste in Atlanta. De sport belandde in een opwaartse spiraal. Alles kon, vooral financieel. De trendy sport leverde Brentjens een miljonairsinkomen op, maar de prestaties liepen terug.

Na allerlei tegenslag benadert hij dit seizoen weer zijn vertrouwde klasse. Hij startte het wereldbekerseizoen met een zege in Madrid en draagt nog steeds de leiderstrui. "En ik ben eerste op de ranglijst van de Internationale Wielren Unie. Dat geeft aan dat ik er nog steeds ben."

Weinig spanning

Voor Nederland is hij te groot. Zondag in Groesbeek reed hij in de eerste ronde op het zuigende traject al weg bij de concurrentie. Terwijl de concurrentie in de zware grond wegzakte, dreef Brentjens opvallend gemakkelijk naar weer een titel. "De wedstrijd had inderdaad weinig spanning. Dat viel me wel tegen, ja."

Concurrentie bestond gewoon niet. Die had vrijdag nog wel de hoop dat Brentjens zich zou afmelden. De vrouw van Brentjens is hoog zwanger en had eigenlijk al moeten bevallen. "Dat moet nu maar snel gebeuren, want ik moet over tien dagen naar Canada", zei de kampioen.

Concurrentie

Jongens als De Knegt en Van Dooren konden het Brentjens de afgelopen jaren wel moeilijk maken. Ze hebben dit seizoen echter andere prioriteiten gelegd, waardoor het de oud-olympisch kampioen nog makkelijker wordt gemaakt. Talentjes zijn er wel in Nederland, maar die zijn nog te onvolwassen om aan de top mee te draaien.

Voor Brentjens ligt daar dan ook de taak voor de komende jaren. Zijn contract bij Giant loopt aan het einde van het seizoen af, maar bij beide partijen is de bereidheid aanwezig om twee jaar door te gaan. Tot de Spelen van Athene.

"Ik zie een olympisch project wel zitten. Met een of twee jonge jongens een team vormen. Dan kan ik die begeleiden, of beter gezegd opleiden. Iemand als Thijs Al, zaterdag kampioen bij de espoirs, heeft veel mogelijkheden. Voor mezelf: als ik maar genoeg klaag en genoeg pijn voel, dan gaat het goed met me. Ik kan internationaal nog steeds goed mee. Leeftijd speelt een ondergeschikte rol."

Van Dooren

"Hij heeft de juiste motivatie weer gevonden na enkele mindere jaren", schikte Bas van Dooren zich in zijn lot. Vorig jaar dwong hij Brentjens in de strijd om de titel nog tot een felle eindsprint, nu eindigde hij als derde op bijna zes minuten. Van Dooren stapte dit seizoen over naar de profs op de weg.

Bankgiroloterij bood hem die kans. "Ik moest er even uit, zat vol met stress aan het einde van vorig jaar. Dat ik hier nog derde word, geeft aan dat de basis er wel is. Alleen de specifieke training mis ik. Dat merk je in de wedstrijd."

Voorlopig blijft Van Dooren, die de afgelopen jaren internationaal flink meesprak in de mountainbikewereld, zich richten op de weg. "Aan het einde van het seizoen bepaal ik wat ik verder ga doen. Momenteel bevalt het goed op de weg. Als het WK mountainbike in te passen is in het wegprogramma, doe ik graag mee. Maar de weg staat centraal. Voor de jongeren zou ik zeggen: het wordt tijd om op te staan. Anders heeft Brentjens de komende jaren gewoon weer vrij spel."