Ramil Guliyev heeft donderdag verrassend goud gepakt op de 200 meter op de WK atletiek in Londen. De Turkse atleet verwees met een tijd van 20,09 de Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk, de winnaar op de 400 meter, naar de tweede plaats.

Bij de afgelopen vier WK's ging de titel telkens naar Usain Bolt. De Jamaïcaan, die zaterdag brons pakte op de 100 meter, laat de 200 meter schieten en loopt dit WK alleen nog de estafette.

De in Azerbeidzjan geboren Guliyev eindigde vorig jaar in Rio de Janeiro als achtste en laatste in de olympische finale. Voor de 27-jarige atleet is het zijn eerste grote titel op een internationaal toernooi.

Van Niekerk kwam twee honderdsten tekort voor de dubbel en moest in 20,11 genoegen nemen met zilver. Het brons ging naar Jereem Richards uit Trinidad en Tobago, eveneens in 20,11.

Makwala

Het publiek in Londen had duidelijk de hoop gevestigd op Isaac Makwala. De Botswaner werd eerder dit WK uitgesloten voor de finale van de 400 meter vanwege een besmettelijke ziekte en voor 48 uur in quarantaine geplaatst.

Ook de 200 meter leek aan zijn neus voorbij te gaan, maar Makwala wist bij de atletiekunie IAAF af te dwingen dat hij een nieuwe kans kreeg op de 200 meter. Woensdag liep hij op één dag zowel de series als de halve finale in een scherpe tijd, maar in de finale leek hij door zijn reserves heen te zijn. Met 20,44 kwam de Afrikaan niet verder dan de zesde plaats.

400 meter horden

Op de 400 meter horden voor vrouwen ging het goud en het zilver naar de Verenigde Staten. Kori Carter won overtuigend in 53,07, voor haar landgenote Dalilah Muhammad (53,50). Ristananna Tracey uit Jamaica pakte in een persoonlijk record van 53,74 brons.

Ook bij het hink-stap-springen ging de winst naar de Verenigde Staten. Christian Taylor maakte zijn favorietenrol waar en pakte goud met een afstand van 17,68 meter. Zijn landgenoot Will Claye bleef daar vijf centimeter achter. Nelson Evora uit Portugal (17,19) legde beslag op het brons.