SEOUL - Voor Guus Hiddink hebben de Zuid-Koreanen alles over. Als de Nederlandse trainer dat wil, past de regering de naturalisatieprocedure voor buitenlanders aan. Hiddink als Zuid-Koreaans staatsburger, dat zou het land graag zien. Maar de Nederlander, die zelf zegt te hechten aan zijn Nederlandse staatsburgerschap, voldoet aan geen enkel criterium om daarvoor in aanmerking te komen.

De Koreaanse voetbalfans hebben massaal te kennen gegeven dat ze de Nederlander de Koreaanse nationaliteit willen geven. Ze zijn dolgelukkig met de kwalificatie voor de achtste finales van het WK. De regering is er niet doof voor en heeft inmiddels gezegd voorbereid te zijn op een wijziging van de wet.

Uitzondering

Woordvoerders van het ministerie van justitie gingen nog verder en stelden dat voor Hiddink een uitzondering gemaakt kan worden, ook zonder wetswijziging. Volgens het ministerie kunnen vanwege Hiddinks enorme verdiensten voor het land bepaalde criteria buiten beschouwing worden gelaten.

Geen examen

Zo hoeft Hiddink niet per se vijf jaar in het land te wonen en hoeft hij ook geen taal- en geschiedenisexamen te ondergaan. Hiddink kwam pas in januari 2000 naar Azië en heeft een tolk nodig om zich verstaanbaar te maken tegenover zijn spelers. "Als Hiddink wil, wordt hij genaturaliseerd", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Zo ver zal het ongetwijfeld niet komen. De hoofdpersoon is vanzelfsprekend vereerd met de waardering in Zuid-Korea, maar zal niet ingaan op het aanbod. "Ik hecht aan mijn Nederlandse paspoort", reageerde Hiddink op de naturalisatieberichten.