Mexicaans international Rafael Marquez verzet zich met hand en tand tegen de beschuldiging dat hij banden heeft met een drugskartel in eigen land. De voormalig speler van Barcelona zou als stroman hebben opgetreden.

"Ik wijs categorisch elke verbinding met deze drugsbende en met zijn daden af'', zei de captain van het nationaal voetbalteam. "Dit is het zwaarste duel van mijn leven, maar ik ga dat winnen." 

De 38-jarige Marquez werd door het Amerikaanse ministerie van Financiën op de sanctielijst geplaatst. Het US Treasury Departement heeft zijn tegoeden in de VS bevroren, Amerikanen mogen geen zaken met hem doen en hij mag niet naar de VS reizen.

Het Openbaar Ministerie in Mexico is een onderzoek naar hem begonnen. "Ik zal proberen alles op te helderen en weer de Rafa Marquez te zijn die jullie kennen."

Drugsbaas

Volgens documenten die zijn vrijgegeven, zou hij via zijn voetbalschool Escuela de Futbol Rafael Marquez en via sportscholen zakelijke relaties onderhouden met de beruchte drugsbaas Raul Flores Hernandez.

Marquez is Mexicaans international, speelde 131 interlands en deed mee aan vier WK's. In Europa speelde hij voor FC Barcelona, AS Monaco en Hellas Verona. In de VS kwam hij uit voor Red Bull New York.

In juni deed de verdediger nog met zijn land mee aan de Confederations Cup in Rusland. Hij speelde 22 minuten mee in de groepswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland en kreeg ook speelminuten in het halvefinaleduel met Duitsland en de wedstrijd om plaats drie tegen Portugal.