GENEVE - Lance Armstrong is zondag winnaar geworden van de Dauphiné Libéré. De leidende positie van de Amerikaan kwam in de slotetappe van Morzine naar Genève niet meer in gevaar. De rit werd gewonnen door de Spanjaard José Enrique Gutierrez.

Armstrong legde de basis voor zijn succes vooral zaterdag. Dankzij een staaltje machtsvertoon in de koninginnenrit van zaterdag stelde de Amerikaan de eindzege veilig. Armstrong gebruikte de beklimming van de Col du Joux-Plane als serieuze test voor de Ronde van Frankrijk, die op 6 juli in Luxemburg van start gaat.

Hij won de rit en verstevigde zijn leidende positie die zondag in de slotetappe niet meer in gevaar kwam. Armstrong won een maand eerder ook al de Midi Libre.

In zijn aanval uit de groep favorieten achterhaalde Armstrong zaterdag alle leden van de uiteengevallen kopgroep. De Fransman Christophe Moreau en de Kazak Andrej Kivilev bleven nog het langst in zijn spoor. Het tweetal maakte in de afdaling naar Morzine zelfs nog het grootste deel van de achterstand goed, maar Armstrong hield op de streep zes seconden over.

Ontzag

"Ik had zeer veel ontzag voor deze etappe", zei de winnaar. In de Tour van 2000 kende Armstrong op de Joux-Plane zijn enige zwakke moment. Ondanks zijn sterke optreden wilde de kopman van US Postal het optimisme graag temperen: "Ik weet niet of ik helemaal voorbereid ben voor de Tour, maar de ploeg is dat in ieder geval wel", zei hij. "De ploeg is echt geweldig."

Kramp

Daarnaast bestreed de coureur dat hij de etappe zonder moeite had afgewerkt: "Op het slot van de rit kreeg ik kramp in mijn benen. Maar verder is de kennismaking met het hooggebergte goed bevallen."

In het eindklassement werd Armstrongs team- en landgenoot Floyd Landis tweede op 2.03. De derde plaats was voor de Franse tourhoop Moreau.

Ronde van Zweden

De Noor Kurt-Asle Arvesen won de 21e Ronde van Zweden. De renner van Fakta had zaterdag de leiderstrui overgenomen van de Belg Bert Roesems. In de slotrit, gewonnen door de Italiaan Ivan Quaranta, kwam Arvesen niet meer in de problemen.

De Jongh

Quaranta klopte in de sprint de Nederlanders Steven de Jongh en Rudie Kemna. Ook zaterdag waren enkele Nederlanders voorin te vinden. De vierde rit werd gewonnen door de Colombiaan Mauricio Ardila, Bram de Groot bereikte namens Rabobank als vierde de finish, terwijl de Bankgiroloterij-renners Bart Voskamp en Gerben Löwik respectievelijk zevende en achtste werden.

In het eindklassement had Arvesen 27 seconden voorsprong op de Oostenrijker René Hasselbacher. De Zweed Fredrik Modin werd op 33 seconden derde. Meteen na het podium volgden De Groot (op 57 seconden), Voskamp (1.00) en Löwik (1.05).

Ronde van Oostenrijk

De eindzege in de Ronde van Oostenrijk werd betwist door twee thuisrijders. Gerrit Glomser heroverde zondag in de slotrit de leiderstrui op Peter Obwaller dank zij onderweg vergaarde bonificatieseconden. De renner van het Italiaanse Saeco won het eindklassement met twee seconden voorsprong. De ritzeges dit weekeinde waren voor de Oostenrijker Hannes Hempel en de Australiër Scott Sunderland.

De Italiaan Giuseppe Palumbo was zondag de sterkste in de Grote Prijs Gippingen. De 26-jarige wielrenner van het kleine De Nardi won na 196 kilometer de sprint van een tien man tellende kopgroep, waarvan ook de Nederlander Remmert Wielinga deel uitmaakte. Palumbo klopte zijn landgenoten Alberto Ongarato en Paolo Lanfranchi. Wielinga, ploeggenoot van Palumbo, werd tiende.