ROSMALEN - Richard Krajicek begint het tennistoernooi in Rosmalen tegen de Zwitser Roger Federer. De tweevoudig winnaar maakt bij het grasevenement na ruim anderhalf jaar zijn rentree. Hij was lange tijd uit de roulatie wegens een blessure aan de elleboog. Federer is in Rosmalen als tweede geplaatst.

Toernooidirecteur Marcel Hunze had gemengde gevoelens na de loting, die werd verricht door de Argentijn Guillermo Canas, finalist van vorig jaar, en de Française Amelie Mauresmo.

"Aan de ene kant is Federer - Krajicek een prachtige wedstrijd in de eerste ronde. Maar aan de andere kant is de kans dat Krajicek verder komt erg klein. Dat is natuurlijk jammer. Al kan hij wel vrijuit spelen. Hij heeft niets te verliezen."

Krajicek-effect

Volgens Hunze is het effect van de deelname van Krajicek al duidelijk zichtbaar. "Er is ontzettend veel belangstelling. Ook de kaartverkoop gaat erg goed. We verwachten zeker een toename van het aantal toeschouwers. We gaan uit van zo'n 47.000."

De andere Nederlanders hebben het in de eerste schifting beter getroffen. Raemon Sluiter moet het opnemen tegen de Amerikaan Michael Russell. "Niet slecht", concludeerde de Rotterdammer na zijn eerste training op de banen in Rosmalen. "Er waren drie spelers waar ik niet tegen wilde beginnen: Schalken, Krajicek en Hewitt. Voor de rest maakte het eigenlijk niet uit."

Sluiter

Zaterdag verloor Sluiter nog in de halve finales op de Queen's Club in Londen van de Brit Tim Henman. Sjeng Schalken, eveneens halve finalist op Queen's, opent het toernooi tegen de Fransman Jerome Golmard. De Australische titelverdediger Lleyton Hewitt, in Londen nog te sterk voor Schalken, begint tegen de Amerikaan Michael Chang.

Oremans

Bij de vrouwen moet Miriam Oremans het in haar laatste optreden in Rosmalen opnemen tegen de Deense Eva Dyrberg. De jonge Nederlandse talenten Silvana Bauer en Elise Tamaela starten tegen respectievelijk de Duitse Bianca Lamade en de Tsjechische Kveta Hrdlickova.

Jong talent

Toernooidirecteur Hunze kreeg op het laatste moment nog de beschikking over een extra wildcard omdat Oremans rechtstreeks is toegelaten tot het toernooi. Hij koos voor een jong talent. "Vooral het vrouwentennis heeft op korte termijn een impuls nodig. Daarom wilden we deze jonge meisjes een kans geven om ervaring op te doen."

De Belgische finalisten van vorig jaar, Kim Clijsters en Justine Henin, hebben in de eerste ronde een bye.