Wielrenster Marianne Vos heeft zaterdag voor het eerst in haar loopbaan de Europese titel veroverd. De Brabantse was in het Deense Herning de sterkste in de sprint van een kleine kopgroep.

In de sprint ging Vos vanwege de stevige tegenwind laat aan, maar ze wist de Italiaanse Giorgia Bronzini na 120 kilometer koersen net voor te blijven. Brons ging naar de Russin Olga Zabalinskaya, die zich na een late aanval niet meer aan sprinten waagde.

De 30-jarige Vos is de opvolgster van Anna van der Breggen, die vorig jaar bij de eerste editie van de EK de titel greep. 

Het is voor de Nederlandse wielrensters de tweede titel op het toernooi van dit jaar in Herning. Eerder deze week veroverde Ellen van Dijk al goud op de individuele tijdrit.

Vos maakte deel uit van een kopgroep die er in de voorlaatste ronde vandoor was gegaan. Daar zaten aanvankelijk zeven rensters in, maar de Spaanse Sheyla Gutierrez Ruiz moest al vroeg lossen.

In de slotkilometers moesten ook de Poolse Kasia Pawlowska, na een val, de Duitse Charlotte Becker en de Italiaanse Elisa Longo Borghini het drietal laten gaan.

Sleutelbeenbreuk

Voor Vos is het haar tweede grote zege in enkele weken tijd. Vorige maand won de renster van WM3 Pro Cycling nog het klassement van de BeNe Ladies Tour. Daar maakte ze destijds haar rentree na een sleutelbeenbreuk.

Door die kwetsuur, die ze in juni opliep, zag Vos een groot deel van haar seizoen in het water vallen. De olympisch kampioen van 2012 miste onder meer de Giro Rosa en het NK op de weg.

Vos hoopt volgende maand in het Noorse Bergen voor de vierde keer in haar loopbaan wereldkampioen te worden.