Jack Haig heeft donderdag verrassend de zesde etappe van de Ronde van Polen gewonnen. De Australiër van Orica-Scott kwam na een stevige bergrit over 189 kilometer van Kopalnia Soli "Wieliczka" naar Zakopane solo over de meet.

De pas 23-jarige Haig behaalde daarmee zijn eerste zege als beroepsrenner.

Op enige afstand sprintte Wout Poels naar de tweede plaats, net voor de Luxemburger Bob Jungels. Poels wekte de indruk dat hij dacht de etappe te hebben gewonnen.

De Belg Dylan Teuns nam de leiderstrui over van de Slowaakse wereldkampioen Peter Sagan. Wilco Kelderman en Poels staan in zijn buurt.

Tolhoek

Antwan Tolhoek was mee in de vroege ontsnapping en slaagde erin voldoende punten te pakken om de bergtrui over te nemen van de Belg Maxime Monfort. In de finale voerde Jungels het tempo op, het was te zwaar voor Sagan die veertien man zag wegrijden.

Uit die groep ontsnapte Haig die met een voorsprong van 30 seconden aan de laatste klim begon. Ondertussen probeerden met name Poels en Vincenzo Nibali Teuns kwijt te raken. Maar de kopman van BMC, maandag al winnaar van de derde etappe, kwam na de top weer terug bij het groepje waarin ook Kelderman, in voorbereiding op de Ronde van Spanje, zich handhaafde.

Vrijdag volgt de koninginnenrit met start en aankomst in Bukowina Tatrzanska. Er moeten zes cols worden beklommen waarvan de laatste top ook meteen de finish is.

Teuns begint als leider met een voorsprong van zes seconden op eerste achtervolger Rafal Majka. Kelderman is derde op 10 seconden, Poels is vierde op 13 tellen. Ook Sam Oomen staat in de top tien: zevende op 24 seconden.