AMSTERDAM - Engeland heeft zich verrassend makkelijk geplaatst voor de kwartfinales van het WK. Het team van bondscoach Sven-Goran Eriksson stuurde in het Japanse Niigata Denemarken met een degelijke 3-0 overwinning naar huis.

De Engelsen stelden de zege in de eerste helft al min of meer veilig, toen het door Rio Ferdinand, Michael Owen en Emile Heskey al op 3-0 was gekomen. Imponerend om te zien was hoe de Britten het duel zonder krachten te verspillen eenvoudig en effectief uitspeelden.

Gokbureaus

De overtuigende zege zal er ongetwijfeld toe bijdragen dat de naam van Engeland nog prominenter op het lijstje van favorieten voor de eindzege gaat verschijnen. Het is enigszins begrijpelijk dat de gokbureaus steeds minder uitbetalen wanneer de Britten als toekomstig wereldkampioen worden getipt.

Favorieten als Frankrijk, Argentinië en Portugal zijn verrassend snel uitgeschakeld en Engeland heeft tijdens de vier gespeelde wedstrijden een goede indruk gemaakt.

Tegen Zweden (1-1) kwamen de Britten in de slotfase nog adem tekort. Argentinië werd knap verslagen (1-0) en tijdens het duel met Nigeria kwam het benodigde gelijkspel (0-0) geen moment in gevaar. De hoop van Denemarken op een plaatsje bij de laatste acht was tot groot plezier van de grote en luidruchtige Britse aanhang op de tribunes al na één helft vervlogen.

Blunder Sörensen

De Engelse supporters vergaten voor het gemak dat hun favorieten wel heel eenvoudig aan de zege kwamen. Keeper Sörensen blunderde al na vijf minuten toen hij een kopbal van Ferdinand in zijn eigen doel sloeg.

Owen

Owen profiteerde in de 22e minuut van een handig passje van Butt en Heskey mocht in de 44e minuut heel eenvoudig zijn eerste doelpunt op een WK maken. Jensen verspeelde eerst knullig de bal aan Beckham en Sörensen dook over de door Heskey ingeschoten bal heen.

Engeland speelde na rust het duel knap uit. Net als tijdens het duel met Nigeria sprongen de Britten uiterst zuinig met hun krachten om. Ze zetten geen stap te veel en lieten de bal rustig rondgaan. Daarbij bleven ze zonder al te veel moeite het gevaar uit de Deense ploeg halen.

De snelle vleugelspelers Gronkjaer en Rommedahl kwamen nauwelijks langs hun directe tegenstanders. Centrumaanvallers Tomasson en Sand kregen daardoor weinig bespeelbare ballen. De eenvoudige behaalde zege kan Engeland goed van pas komen wanneer Brazilië of België in de kwartfinale de volgende tegenstander is.