RIJSWIJK - Bayern München leek dinsdagavond in de Champions League een reuzenstap te zetten in de richting van de kwartfinale, maar moet door een late tegentreffer toch nog beducht zijn voor de return tegen Arsenal.

De Duitse recordkampioen verwarmde de kleumende aanhang in het olympisch stadion met een ogenschijnlijk onaantastbare voorsprong, maar kreeg vlak voor tijd een onverwacht fris windje tegen: 3-1. Real Madrid (1-0 tegen Juventus) en Liverpool (3-1 tegen Leverkusen) beginnen ook op voorsprong aan de return.

Bluf

Bayern had tegen de Engelse kampioen een start om van te dromen. "Arsenal zou het toernooi heel goed kunnen winnen, maar ze hebben pech dat ze tegen ons moeten", blufte de Duitse coach Magath in de woordenstrijd vooraf. Al na vier minuten kreeg die uitspraak een extra lading dankzij Pizarro. Het Peruaanse aanvalsmaatje van Makaay volleerde de bal langs Lehmann, nadat Touré een verre uittrap van Kahn verkeerd op het hoofd had gekregen: 1-0.

Snelle openingstreffer

De vroege openingstreffer was niet de voorbode van een snelle beslissing. Arsenal hergroepeerde zich meteen na de tegenvaller, hervond het zelfvertrouwen en was aan Bayern gewaagd. Kansen waren zeldzaam. De Londense ploeg, met Ashley Cole (op de bank) als enige Engelse speler, kreeg tien minuten voor rust nieuwe tegenslag te verwerken. De Braziliaan Edu viel uit, waarschijnlijk met een hamstringblessure, en werd vervangen door de Franse jeugdinternationaal Flamini.

Kwetsbaar

Arsenal - Bergkamp zat thuis, Van Persie tot een kwartier voor tijd in de dug-out - slaagde er in de tweede helft niet in de machine in een hogere versnelling te krijgen. Dat maakte de ploeg kwetsbaar. Bayern, nog zonder Ballack, profiteerde. Nadat Lehmann Makaay nog van scoren had afgehouden, was hij kansloos op een voortreffelijke kopbal van Pizarro.

Salihamidzic maakte het karwei voor Wengers internationale gezelschap in Londen moeilijk, maar niet onmogelijk, zo bleek twee minuten voor tijd. De opdracht aan Van Persie, "scoren!", was te veel gevraagd van de jonge Nederlander, maar hij bracht wel nieuw offensief elan. Touré maakte uiteindelijk de, wie weet, cruciale tegentreffer.

Real Madrid

Real Madrid domineerde tegen Juventus, maar nam misschien te weinig afstand. Raul was een ware plaag voor de Italiaanse defensie. Zijn 50e EC-treffer (Champions League en Europa Cup landskampioenen) liet op zich wachten. De Spaanse spits voert de Europese schutterslijst aller tijden aan met zijn legendarische ploeggenoot Di Stefano.

Het openingsdoelpunt kwam na een half uur voort uit een standaardsituatie, Reals 'geheime' wapen. Beckhams vrije trap bereikte Helguera, die de bal met kop en schouder in de bovenhoek werkte. Vlak daarna wankelde Nedved naar de kant. De Tsjech, net hersteld van een knieblessure, knalde met het hoofd tegen Raul Bravo en viel uit. Een groot gemis, waardoor Ibrahimovic en Del Piero nog moeilijker bereikbaar werden. Verdedigend bleef de 'Oude Dame' in de tweede helft, met enige geluk, stram overeind.

Liverpool

Liverpool kan redelijk gerust naar Leverkusen om een voorsprong van 3-1 te verdedigen. De Spanjaard Luis Garcia, na een fluwelen pass van de Kroaat Biscan, de Noor Riise en de Duitser Hamann scoorden voor de thuisploeg. De Duitse bezoekers kregen mogelijkheden genoeg, maar brachten oud-Feyenoorder Dudek in het Liverpoolse doel zelden in verlegenheid. Dat deed de Braziliaan França ver in blessuretijd als enige wel.

Tweede ronde, eerste wedstrijd

Bayern München (Dui) - Arsenal (Eng) 3-1 (1-0)
4. Pizarro 1-0, 58. Pizarro 2-0, 65. Sahilamidzic 3-0, 88. Touré 3-1
Scheidsrechter: Milton Nielsen (Den)
Gele kaart: Demichelis, Kovac (Bayern), Vieira, Lauren, Reyes (Arsenal)

Liverpool (Eng) - Bayer Leverkusen (Dui) 3-1 (2-0)
15. Garcia 1-0, 35. Riise 2-0, 90. Hamann 3-0, 90. França 3-1
Scheidsrechter: Vassaras (Gri)
Gele kaart: Dudek, Hamann (Liverpool), Ponté, Freier (Leverkusen)

Real Madrid (Spa) - Juventus (Ita) 1-0 (1-0)
31. Helguera 1-0
Scheidsrechter: Michel (Slw)
Gele kaart: Samuel, Roberto Carlos, Gravesen (Real Madrid), Thuram, Blasi, Tacchinardi, Del Piero, Olivera (Juventus)