EINDHOVEN - Volwassen en overeenkomstig de oerdegelijke stijl van het huidige seizoen heeft PSV dinsdagavond tegen AS Monaco een geslaagde première op een voor de club nieuw Europees podium beleefd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Nog meer dan de uiteindelijke einduitslag (1-0) biedt het vertoonde spel van de Eindhovenaren voldoende perspectieven voor een herhaling van de prestatie van Ajax twee jaar geleden.

Op basis van de krachtsverschillen tussen PSV en AS Monaco dinsdagavond moeten de Eindhovenaren over twee weken een ticket voor de kwartfinale van de Champions League kunnen bemachtigen. Zij mochten na afloop trots constateren dat AS Monaco geen enkele keer een doelkans had uitgespeeld. Jammer voor PSV was wel dat het het overwicht niet met een bevrijdende tweede treffer kon uitdrukken.

Revanche

Het duel tussen PSV en AS Monaco leek in helemaal niets op het duel dat anderhalf jaar geleden tussen beide ploegen in het Philips-stadion werd gespeeld. Vergeefs dromend van een geslaagde overlevingstocht langs de stadions van de beste clubs van Europa werd de Eindhovense club in alle opzichten te licht bevonden door de latere verliezend finalist van de Champions League.

Het vernieuwde PSV onderstreepte vanaf het eerste fluitsignaal van de Spaanse arbiter Medina Cantalejo waarom het dit seizoen wel voor het eerst in de clubgeschiedenis tot de knockoutfase van het prestigieuze toernooi voor clubteams is doorgedrongen.

Positiespel

PSV startte met flair, viel gedoseerd aan en hield AS Monaco met goed positiespel ver van het doel. Romario, Ronaldo, Nilis, Van Nistelrooij en Kezman: ze probeerden het allemaal met PSV. Toch reikten zij nooit verder dan de eerste groepsronde van de Champions League. De huidige spelersgroep van trainer Hiddink wel. Trots als ze waren, lieten ze zien waarom.

In de inmiddels bekende oerdegelijke stijl van de competitie werd AS Monaco snel onder druk gezet. Eerder dan verwacht zag PSV het overwicht al in de achtste minuut met de openingstreffer beloond. Van Bommel bereikte met een hoekschop het hoofd van Alex. De Braziliaan kopte onhoudbaar voor doelman Roma snoeihard raak: 1-0.

Alex

Met de treffer schonk Alex zichzelf vroegtijdig een passende beloning voor de uitstekende wedstrijd die hij zou spelen. De tank, zoals ze de Braziliaan in Eindhoven liefkozend noemen, heeft de verdedigende kwaliteiten die PSV sinds het vertrek van Stam ontbeerde. Hij is meedogenloos in de duels, sterk in de lucht en niet te beroerd een foutje van een ploeggenoot te corrigeren.

Dat bleek in de 34e minuut toen Lee met een verkeerde terugspeelbal Adebayor een vrije doorgang naar het doel van PSV leek te bezorgen. Alex begon een inhaalrace en gleed de bal voor de voeten van de aanvaller van AS Monaco weg.

Het was het enige keer in de eerste helft dat de Fransen een beetje uitzicht kregen op een doelpunt. Want behalve Adebayor verscheen ook de in zijn loopbaan al veel bewierookte Saviola ver van het doel van de veelal werkloos toekijkende Gomes.

Kwartfinale

Hinkend op twee gedachten vervolgde PSV het laatste deel van het duel dat de club een goede uitgangspositie voor de kwartfinale moest bezorgen. De Eindhovenaren domineerden het duel nog wel, maar bij het uitblijven van een tweede treffer herinnerden ze zich waarschijnlijk ook de momenten waardoor het in het verleden zo vaak fout ging. Hoe vaak moest PSV in het verleden na een redelijke openingsfase niet toekijken hoe de tegenstander alsnog via enkele goed uitgevoerde counters toesloeg?

PSV speelde minder dan voor rust, gaf echter geen kans weg en mag daarom over twee weken met veel vertrouwen naar Monaco afreizen. Want in tegenstelling tot de Eindhovense club hebben de Fransen het vertrek van bepalende spelers (Giuly, Morientes, Rothen, Prso) voorlopig niet kunnen ondervangen.