SEOGWIPO - Op typisch Duitse wijze heeft Die Mannschaft zaterdag de kwartfinales bereikt. Sober en zonder enige opsmuk. De wedstrijd tegen Paraguay leek op een verlenging af te stevenen, totdat Oliver Neuville op aangeven van Bernd Schneider in de 88e minuut fraai afrondde, 1-0.

De Zuid-Amerikanen kregen in het halfgevulde Jeju World Cup stadion in het Zuid-Koreaanse Seogwipo (slechts 25.000 toeschouwers) het loon van de angst.

Neuville beleefde als basisspeler een droomdebuut op het WK. De -jarige aanvaller van Bayer Leverkusen kreeg van coach Rudi Völler de voorkeur boven 'houthakker' Carsten Jancker. Hij trok de meeste aandacht, en niet Miroslaw Klose, topscorer met vijf treffers.

Neuville miste eerst een grote kans, maar scoorde later toch. En het waren dus de spelers van Bayer Leverkusen die het verschil maakten. Voor het WK was Neuville basisspeler van de nationale ploeg, maar doordat hij de laatste drie oefenduels ontbrak vanwege de Champions Leaguewedstrijden met Leverkusen, verloor hij zijn plaats aan Jancker.

Neuville pakte niettemin zijn kans. De Leverkusen-connectie, met de sterke middenvelders Schneider en Ballack voorop, vormt de hartspier van Die Mannschaft.

Zo attractief en verrassend de wedstrijden in de eerste ronde waren, zo dodelijk saai was de opening van de achtste finales. Paraguay en Duitsland speelden behoudend, waarbij vooral de ploeg van de bejaarde Italiaanse coach Cesare Maldini (70) werkelijk het absolute niets bood.

Er waren spaarzame kansjes voor Cardozo en Campos in de eerste helft, maar daarna liet de ploeg alle initiatieven over aan de Duitsers. De excentrieke doelman Chilavert viel ook amper op met zijn vrije trappen. Chila kon zich zelden onderscheiden en nam roemloos afscheid van het internationale voetbal.

Chilavert

De 36-jarige keeper was jarenlang de leider van de ploeg. "Wij nemen als helden afscheid van het WK. Duitsland was zeker niet beter, maar hadden het geluk dat ze uit een van de weinige kansen wèl scoorden, en wij niet. Trots ben ik op mijn ploeggenoten. Paraguay heeft voor veel prestige gezorgd. Nu hoop ik dat Duitsland ver komt."

Völler

Völler stelt de halve finales als doel. In de kwartfinales speelt zijn team tegen de winnaar van de wedstrijd Mexico - Verenigde Staten. Dat duel is maandag.

Ontslag Maldini

Luttele uren na de uitschakeling besloot Maldini op te stappen. Hij keert terug naar zijn vaderland. Hij krijgt een functie in de technische staf van AC Milan, de club waar zijn zijn Paolo speelt. Maldini werd vorig jaar december coach van Paraguay en leidde de ploeg naar de WK-eindronde. Toch werd hij nooit populair bij het volk en de spelers. Chilavert hield Maldini steeds uit de wind. "De spelers waren zeer professioneel. Dit was voor mij een goede ervaring."