AMSTERDAM - Rafael van der Vaart heeft dinsdag niet met de selectie van Ajax meegetraind. De middenvelder heeft griep en lag ziek op bed. Het is nog onduidelijk of Ronald Koeman donderdag in de UEFA-beker-wedstrijd tegen Auxerre een beroep op hem kan doen. De Amsterdammers verdedigen in Frankrijk een voorsprong van 1-0.

Koeman neemt uit voorzorg een spelersgroep van twintig voetballers mee naar Auxerre. Sneijder, die hersteld is van een hamstringblessure, is weer toegevoegd aan de selectie. Ook De Jong (tegen Den Bosch geschorst) keert terug. Daarnaast zit de Braziliaanse linksback Filipe in de voorlopige groep van Koeman.

Pienaar, Galasek, Vonk en Grygera zijn nog geblesseerd. De Griek Charisteas is niet speelgerechtigd in Europese wedstrijden van Ajax.

Door de ziekte van Van der Vaart en het ontbreken van Pienaar en Galasek heeft Koeman vooral een probleem om een sterk middenveld te formeren. Mogelijk moet de oefenmeester donderdag een beroep doen op Sneijder, die de afgelopen twee weken niet speelde. "Het is twijfelachtig of het kan", aldus Koeman. "Het hangt er ook vanaf of Rafael kan spelen."

Sneijder zelf zegt 100 procent fit te zijn. "Ik kan spelen, maar ideaal is het natuurlijk niet, ik ben er toch twee weken uit geweest. Maar ik heb de laatste twee dagen alles kunnen doen op de training en heb nergens last meer van. Dus als de trainer me nodig heeft, kan hij me opstellen."